Кламер БГ - Новини: Близо половината българи предпочитат за постоянно зимното часово време

Близо половината българи предпочитат за постоянно зимното часово време

Общество

|
Четв, 11 Окт 2018г. 11:04ч.
Близо половината българи предпочитат за постоянно зимното часово време

Повечето българи предпочитат зимното часово време да бъде прието като постоянно, сочат данните от национално представително проучване на "Екзакта рисърч груп", проведено в периода 28 септември-5 октомври сред 1000 души от цялата страна.

48 % от анкетираните предпочитат зимното часово време да се приеме като постоянно в България, а 32 на сто искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас.

Една пета от интервюираните нямат мнение по въпроса. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно - лятното или зимното.

Привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията.

В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани и жители на столицата.

Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора.

Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор, коментират от "Екзакта".

mediapool.bg