Кламер БГ - Новини: Близо милиард е излишъкът в бюджета през януари

Близо милиард е излишъкът в бюджета през януари

България

|
Вт, 01 Фев 2022г. 11:05ч.
Близо милиард е излишъкът в бюджета през януари

Близо милиард е излишъкът в бюджета през януари

Излишък в размер на 940 милиона лева в държавния бюджет отчете Министерството на финансите през месец януари. Приходите в хазната са 4.325 милиарда лева, а разходите – 3.385 милиарда.

Министерството на финансите отбелязва, че отчетеният излишък е двойно по-голям през тази година в сравнение с 2021 г. Натрупването на излишъци се случва в началото на почти всяка бюджетна година преди министерствата да започнат да плащат за направените от тях капиталови разходи.

На този фон министерството отчита 3.9 млрд. лв. дефицит за цялата минала година, което е 3% от БВП. Така България остава в рамките на приемливия дефицит за покриване на изискванията за членство в еврозоната.

Фискалният резерв към края на декември 2021 г. е 10,7 млрд. лв. От тях 9,7 млрд. лв. са депозити в БНБ и банки, а един милиард лева са вземания от фондовете на ЕС за одобрени разходи и аванси.

България все още няма приет бюджет за 2022 година. Планираната фискална рамка е за дефицит от 5.9 млрд. лв. или 4.1% от БВП. Новият държавен дълг, който може да бъде поет през годината, е 7.3 млрд. лв., гласят плановете на финансовия министър Асен Василев.

В проектозакона за бюджета е добавена допълнителна разпоредба, според която ще може да се тегли и допълнителен дълг извън въпросните 7.3 млрд. лв., стига той да бъде изплатен до края на текущата бюджетна година, при условие че не се увеличава държавният дълг към края на годината (35.5 млрд. лв.).

Очакванията са тази година държавата да събере с 4.1 млрд. лв. повече данъчно-осигурителни приходи в сравнение с 2021 г.

Проектът за бюджет е направен при прогноза за ръст на БВП от 4.8%, като брутният вътрешен продукт ще се повиши от 130 млрд. лв. през 2021 г. на 143 млрд. лв. Общият размер на разходите в бюджета тази година ще бъде 63 млрд. лв.

mediapool.bg