Кламер БГ - Новини: Близо 400 лекарства са поскъпнали от началото на годината

Близо 400 лекарства са поскъпнали от началото на годината

България

|
Вт, 20 Септ 2022г. 15:05ч.
Близо 400 лекарства са поскъпнали от началото на годината

Близо 400 лекарства са поскъпнали от началото на годината

Максималните цени на близо 400 лекарства са се повишили от началото на годината, като оскъпяването обхваща в пъти повече продукти спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране (НСЦР), предоставени на Mediapool. Става въпрос основно за лекарства без рецепта и около 60 продукта по лекарско предписание. Основната причина за покачването на максималните им цени е индексацията с процента на натрупаната инфлация.

По принцип лекарственият пазар е строго регулиран и затова резки промени в цените се случват по-рядко, но от началото на тази година се наблюдава по-съществено и обхващащо повече продукти от обикновено повишение в максималните цени. Пределната или максималната цена на повечето лекарства се повишава с до 20%, но за отделни продукти увеличението достига и дори надхвърля 50-100%, показват данните. При повечето продукти поскъпването в стойност е от порядъка на стотинки до 1-2 лева, но при отделни по-скъпи медикаменти ръстът в цените достига десетки левове.

Засегнати са някои от най-масово ползваните продукти: препарати при настинка и грип под формата на хапчета, сашета, сиропи за кашлица, капки за нос на различни компании. Другата засегната група са различни кремове и гелове с противогъбичен, антимикробен, противоалергичен и болкоуспокояващ ефект. Повишение на пределните цени се наблюдава и при различни продукти на основата на йод. Отделни видове антибиотици, антидепресанти и др. също са с повишени пределни цени.

Аптеките продават на 3-5% под максималните цени

По закон лекарствата не могат да се продават над пределните или максималните цени, които се регистрират от Националния съвет по цени и реимбурсиране. В действителност медикаментите рядко се продават в аптеките на тези максимални цени, тъй като по веригата има отстъпки, които стигат до крайния потребител. Но ръстът на максималните цени позволява повишение и на продажните цени в аптеките. "В момента различните аптеки продават от 2% до 5% под максималната регистрирана цена, колкото преценят, че могат", обясни пред Mediapool Николай Костов, собственик на веригата "Ремедиум" и председател на Асоциацията на собствниците на аптеки. Той посочи, че на някои лекарства без рецепта доставните цени, на които аптеките ги получават, са били променяни няколко пъти през годината с по 3-5% и сумарно увеличението достиг до 10%.

При пределните цени на лекарствата се наблюдава още по-голямо увеличение – 15-20%, а в отделни случаи и повече. "Обикновено когато се увеличи максималната цена на продукта, започва и да се доставя в аптеката на по-висока цена. Затова и максималната цена се повишава, за да може да се продава на по-висока цена, а това не може да се случи, ако няма причина и ако не е разрешено предварително", казва Костов.

Как се формират цените на лекарствата

Държавно регулираните цени на лекарствата са пределни, т.е. максимални, над които не могат да бъдат продавани. Пределната цена на лекарствен продукт се изчислява като сбор от цената на производител, надбавка за търговец на едро, надбавка за търговец на дребно и данък върху добавената стойност (ДДС).

При лекарствата без рецепта цената на производител се заявява директно от него, докато при тези с рецепта се взима най-ниската цена на същия продукт измежду 10 държави: Белгия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Франция.

Още

По думите му ръстът в цените кара някои потребители да се обръщат към продукти в по-ниския ценови спектър. Друг ефект от увеличението е задълбочаването на съществуващата и досега практика хората да не приемат всичките им предписани лекарства или т.нар. непридържане към терапията.

Инфлацията "топи" отстъпките

Здравният икономист Аркади Шарков коментира пред Mediapool, че заради инфлацията все повече се топят отстъпките, които търговците на едро правят към аптеките, а от там обичайно аптеките я прехвърлят към крайния потребител, и това се усеща от хората.

"Проблемът в последните 8 месеца е че имаме галопиращо нарастваща инфлация, като процентът на регламетирната отстъпка се топи все повече, ето я и причината пациентите да усещат номинално повишение в цените на лекарствата", посочи Шарков.

Причините и възможностите да се въздейства

Той разглежда процеса по нарастване цените на лекарствата като комбинация от фактори, произтичащи от глобалните процеси в последните години: пандемията от Covid-19 и нарушените линии на доставки на активни вещества от Индия и Китай към Европейския съюз; плановете на ЕС за връщане на производства на лекарства на Стария континент, които са всели смут в глобалното търсене и предлагане на активни субстанции; нарастването на цените на енергоносителите, започнало още преди войната в Украйна, което сега се задълбочава. "Всички тези натрупващи се фактори създадаха перфектната буря за нарастване на цените на почти всички стоки и услуги, в т.ч. и лекарствата. За съжаление нямаме голяма възможност да повлияем на глобалните процеси, но правителството има възможност да олектоти доплащането за лекарства на гражданите чрез политики по увеличаване на процента, който НЗОК заплаща за масови сърдечносъдови терапии, както и при евентуално сформиране на редовен кабинет - намаляване на процента ДДС за лекарства, който държи най-високте стойности в ЕС", коментира Шарков.

Друга възможност той вижда в олекотяване на регулаторното бреме върху компанииите-производители, за да може тази "глътка въздух" да бъде прехвърлена върху пациентите като намаление на цената на крайния продукт.

Според Шарков темпът на нарастване на инфлацията вероятно ще се забави, тъй като ЕЦБ започна политика по повишаване на основния лихвен процент. Другия фактор, който влияе върху цените, касае цената на газа от Русия и потенциалната възможност за диверсификация на доставките.

В пъти повече лекарства поскъпват спрямо миналата година

С увеличени максимални цени от началото на годината до 2 септември са общо 773

лекарствени продукта без рецепта, но в това число влизат и 452 хомеопатични форми на

компанията “Боарон“, така че реално лекарствата са 321. За сравнение за същия период на миналата година едва 50 продукта са регистрирани с по-високи продажни цени в публичния регистър на НСЦР.

При лекарствата с рецепта от началото на година до 2 септември са регистрирани по-високи цени на 60 продукта. За 11 от посочените продукти увеличението е до размера на най-ниската цена за същия лекарствен продукт в 10 държави-членки, с които си сравняваме цените, а за 49 няма цена на същия продукт в референтните страни и увеличението е в рамките на инфлацията за периода на действие от последната регистрирана пределна цена. За сравнение за същия период на миналата година са се увеличили пределните цени на двойно по-малко продукти – 34.

mediapool.bg