Кламер БГ - Новини: Близки на партийните лидери в листите за участие в евроизборите в Румъния

Близки на партийните лидери в листите за участие в евроизборите в Румъния

Балкани

|
Пон, 24 Март 2014г. 16:06ч.
Близки на партийните лидери в листите за участие в евроизборите в Румъния

Роднини и приближени на партийните лидери влизат в листите на румънските политическите партии за участие в изборите за Европейски парламент на 25 май, пише в. "Ромъния либера", цитиран от БТА в понеделник. Румъния ще избере тогава 32 депутати в Европейския парламент, спрямо 33, колкото има в момента.

Политическите формации са готови с листите за евроизборите, като предложиха повечето избираеми места на действащи евродепутати, посочва "Ромъния либера".

Управляващата Социалдемократическа партия (СДП) се явява на евроизборите заедно с партия Национален съюз за прогрес на Румъния (НСПР) и с Консервативната партия (КП). В листата, внесена в Централното избирателно бюро, първото място се заема от сегашната евродепутатка от СДП Корина Крецу.

На избираеми места в листата на СДП-НСПР-КП са още бившият министър на образованието от СДП Екатерина Андронеску, настоящият евродепутат Каталин Иван, бившият министър на комуникациите Дан Ника и бившият министър за средните и малките предприятия Мария Грапини, както и настоящия евродепутат Дачиана Сърбу, която е и съпруга на премиера Виктор Понта, пише "Ромъния либера".

Лидерите на СДП-НСПР-КП се надяват да спечелят най-малко 13 места в Европейския парламент, като изхождат от резултатите от социологическите анкети.

Национално-либералната партия (НЛП), която напусна съюза със социалдемократите и консерваторите през февруари, също е готова с листата си за евроизборите. Тя ще бъде оглавена от настоящия евродепутат от НЛП Норика Николай. На второ място в листата е поставена Адина Валян - съпруга на лидера на либералите Крин Антонеску. Следваща в листата е Рамона Манеску, съпруга на генералния секретар на НЛП Рареш Манеску.

Либералите се надяват да спечелят осем мандата на евродепутати, пише "Ромъния либера".

Опозиционната Демократично-либерална партия (ДЛП) се надява да спечели шест места в Европейския парламент. Първо място в листата на ДЛП заема настоящият евродепутат Теодор Столожан, а второто - бившият министър на правосъдието Моника Маковей.

На първите две места в листата на Демократичния съюз на унгарците в Румъния са сегашните евродепутати от партията на етническите унгарци Юлиу Юнкер и Чаба Согор. Смята се, че партията би могла да спечели две евродепутатски места.

Дан Дяконеску и председателят на Партия на народа-Дан Дяконеску Симона Ман заемат първите две места в листата на тази формация за евроизборите, пише още "Ромъния либера".

Партия Народно движение ще внесе листата си в Централното избирателно бюро днес, съобщи депутатът Елена Удря. Удря информира, че Елена Бъсеску (евродепутат от ДЛП в момента - бел. ред.) разполага с необходимите подписи, за да се кандидатира като независима и все още не е изразила намерение да участва в листата на Народно движение. Малката дъщеря на президента Траян Бъсеску има резервирано второто място в листата за евроизборите, ако се присъедини към тази формация, посочва вестникът и допълна, че "Елена Бъсеску държи партия Народно движение в шах".

Листата на Народно движение ще се оглавява от евродепутата Кристиан Преда. Той и лидерът на формацията Еуджен Томак призоваха Елена Бъсеску да се кандидатира от редиците на тази формация, пише още вестникът.

mediapool.bg