Кламер БГ - Новини: Битката за права: Пет победи и пет загуби за жените през 2018 г.

Битката за права: Пет победи и пет загуби за жените през 2018 г.

Общество

|
Пет, 21 Дек 2018г. 12:43ч.
Битката за права: Пет победи и пет загуби за жените през 2018 г.

Докато на жените в Саудитска Арабия тази година им бе разрешено да шофират, а в Етиопия бе избрана първата жена президент, в други държави през 2018 г. жените бяха наказвани, защото са били изнасилени или заради желанието си да имат контрол върху репродуктивните им права.

Ето някои от победите и загубите за жените по света през годината:

Победи

1. На референдума в Ирландия през май избирателите категорично подкрепиха смекчаването на законодателството за абортите. Близо половината от правените 56 милиона аборти всяка година не се извършват по правилата за безопасност, което води до смъртта на най-малко 22 800 жени, сочат данните от глобално изследване на института "Гутмахер" от март.

2. Саудитска Арабия позволи на жените да шофират за първи път в историята си през юни. Десетки активисти обаче, които настояваха за правото на шофиране и за прекратяване на попечителството на мъжете над жените, бяха задържани скоро след премахването на забраната.

3. Етиопия избра първия си президент жена Сахле-Ворк Зeвде през октомври, а Меаса Ашенафи стана първата жена председател на върховния съд месец по-късно. Етиопия стана третата африканска държава, след Руанда и Сейшелите, в чието правителство има равен брой мъже и жени.

4. Исландия стана през януари първата страна, която забрани със закон да се плаща на мъжете повече отколкото на жените, като бяха предвидени глоби за всяка компания или държавна институция с повече от 25 служители, която не разполага със сертификат от правителството, доказващ равното заплащане.

5. Движението "Аз също" (#MeToo), което бе провокирано от разкритията за сексуални посегателства в Холивуд, набра тази година популярност на работни места по целия свят и доведе до началото на разследвания и отстраняването на стотици влиятелни мъже от властови позиции. В някои части на Африка, Латинска Америка и Азия обаче на кампанията й бе по-трудно да се разрасне.

Загуби

1. Аржентина отхвърли през август инициатива за легализирането на абортите. Уругвай и Куба понастоящем са единствените държави в Латинска Америка, в които абортите са узаконени.

2. Американският президент Доналд Тръмп направи предложение през май правителството да спре да отпуска средства за контрацепция и аборти. Така наречената политика от Мексико сити изложи на риск повече от осем милиарда долара годишни помощи, от които се ползват както клиники за заразени с вируса на ХИВ сексуални работници в Етиопия, така и програми с цел намаляване на бременността сред тийнейджърите в далечна Уганда, предупредиха активисти.

3. Кенийските депутатите блокираха през ноември приемането на правило, съгласно което всяко трето място в парламента да е запазено за жена.

4. През декември по време на шестата годишнина от фаталното групово изнасилване в Делхи, което предизвика възмущение по целия свят, бе арестуван охранител, изнасилил тригодишно момиче, което примамил с лакомства.

5. Омъжената още като непълнолетна 19-годишната суданка Нура Хусейн бе осъдена на смърт през май, след като уби съпруга си, опитал се да я изнасили. Присъдата на Хусейн бе отменена след изразеното по цял свят възмущение, но въпреки това тя бе осъдена на пет години затвор.

По БТА.

mediapool.bg