Кламер БГ - Новини: Бизнесът пита Цецка Цачева за хаоса в Търговския регистър

Бизнесът пита Цецка Цачева за хаоса в Търговския регистър

България

|
Вт, 16 Окт 2018г. 16:30ч.
Бизнесът пита Цецка Цачева за хаоса в Търговския регистър

Българската стопанска камара (БСК) изрази във вторник сериозни подозрения, че управлението на процесите в Агенцията по вписванията е "крайно хаотично, непрозрачно и генерира несигурност и непредвидимост за бизнеса". Работодателската организация изпрати писмо с искане за обяснения до правосъдния министър Цецка Цачева заради рисковете от ново блокиране на Търговския регистър.

Поводът е обществената поръчка на Агенцията по вписванията за "спешно" купуване на 120 терабайта (ТБ) дисково пространство, обявена на 12 октомври. В обявлението към поръчката агенцията казва, че до 20 дни ще свърши свободното пространство в наличното дисково пространство на агенцията. До 14 дни ще свърши мястото в резервните дискови масиви. Поради това поръчката е обявена за пряко договаряне с четири предварително избрани фирми.

Случаят говори за неспособност за вземане на навременни управленски решения, но ръководството на агенцията отхвърли всякаква отговорност от себе си.

"Опасяваме се, че в посочените кратки срокове, дори и при успешно проведена процедура за избор на изпълнител, функционирането на информационните регистри ще е изложено на голям риск", се казва в позицията на Българската стопанска камара.

В тази връзка работодателската организация отново настоя за оповестяване на всички причини, довели до срива на Търговския регистър през август. БСК иска да знае и какви са мерките, предприети за обезпечаване на неговото функциониране.

"За наше съжаление, към настоящия момент липсва отговор на поставените въпроси", се казва в позицията на камарата, която поиска да разбере истината още на 27 август.

"Неприемлива и опасна е тезата, че Агенция по вписванията не знае какво е техническото състояние на дисковите масиви, на които съхранява данните от поверените ѝ за администриране регистри, още по-малко, че не е била длъжна да предвиди и управлява риска от настъпване на технически дефект. Оставяме без коментар, че за обосноваване на мотивите за избор на вида на процедурата, на първо място са посочени "публикации в медиите", се казва в позицията на БСК.

На 9 август тази година Търговският регистър блокира напълно заради дефектиране на четири диска. Проблемът бе оправен едва на 27 август и доведе до отстраняването на шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Тя е бивш член на Комисията за финансов надзор и като такава се е занимавала с много от преписките на фирми, свързани с Делян Пеевски.

На нейно място бе назначена Габриела Козарева, която е назначена с протекциите на "Атака" и също без никакъв опит в спецификата на електронните регистри. Премиерът Бойко Борисов отказа да поеме отговорност за назначението на Козарева, въпреки че е препоръчана от него и назначена със заповед на правосъдния министър Цецка Цачева. Борисов обясни, че новата шефка на регистъра му е била "подадена" от "Атака".

Политическата кариерата на Козарева започва през 2015 година. Тя първо е назначена за директор на "Спортна инфраструктура и управление на държавното участие" в Министерството на младежта и спорта. Тази дирекция се занимава с имотите на спортното министерство. През май 2017 г., е назначена за заместник-министър на младежта и спорта с протекцията на "Атака".

mediapool.bg