Кламер БГ - Новини: Бившият шеф на македонското контраразузнаване с 12-годишна присъда заради масово подслушване

Бившият шеф на македонското контраразузнаване с 12-годишна присъда заради масово подслушване

Свят

|
Пет, 26 Фев 2021г. 14:24ч.
Бившият шеф на македонското контраразузнаване с 12-годишна присъда заради масово подслушване

Бившият директор на македонското Управление за сигурност и контраразузнаване (УБК) Сашо Миялков бе осъден на 12 години затвор по делото "Таргет-Твърдина", а бившата вътрешна министърка Гордана Янкулоска - на 4 години лишаване от свобода, съобщиха информационните агенции.

Основният наказателен съд в Скопие намери за виновни всички обвиняеми по делото за масово подслушване и унищожаване на оборудване от УБК.

Според обвинителния акт чрез три системи за проследяване на комуникациите в УБК, в периода от 2008 до 2015 г. незаконно са били проследени 4286 телефонни номера без съдебно решение. Прякото и непряко (при подслушване на събеседник) подслушване обхванало около 20 000 граждани.

Бившият началник на кабинета на Сашо Миялков Тони Якимовски получи 6 години. Друг служител на контраразузнаването Владимир Варелов има 2-годишна условна присъда.

А двамата избягали в Гърция служители на контраразузнаване Никола Божкоски и Горан Груевски получиха по 15 години затвор. Всички имат право на обжалване пред Апелативния съд.

В неделя Миялков изчезна и няколко дни македонските власти го издирваха, като подозренията бяха, че е избягал в очакване на присъдата си. В крайна сметка той се появи, като каза, че е бил болен.

Общо 130 ощетени от около 20 000 подслушвани са поискали обезщетения за нарушаване на личния им живот. Изслушани са 123 свидетели, а съдът не е приел само малка част от предложените от защитата доказателства.

Адвокатът на Сашо Миялков заяви в заключителната си пледоария, че теорията на прокуратурата по делото "Таргет-Твърдина" против неговия клиент е само теория, основаваща се на недоказани предложения.

Адвокатите и на другите осъдени изложиха подобни становища.

Миялков ръководи контраразузнаването от 29 август 2006 г. до 12 май 2015 година. Той се счита и за един от най-богатите хора в страната. Арестуван е за първи път само седмица, след като бившият премиер и негов братовчед Никола Груевски избяга от страната и получи убежище в Унгария.

mediapool.bg