Кламер БГ - Новини: Бившият шеф на Интерпол се призна за виновен в корупция

Бившият шеф на Интерпол се призна за виновен в корупция

Свят

|
Четв, 20 Юни 2019г. 10:55ч.
Бившият шеф на Интерпол се призна за виновен в корупция

Бившият шеф на Интерпол - китаецът Мън Хунвей, чието изчезване миналата година от международната полицейска организация със седалище в Лион предизвика смут, се призна за виновен в корупция по време на съдебния процес срещу него, предаде Франс прес.

Първоинстанционният съд в източния китайски град Тянцзин проведе открито заседание в четвъртък по делото за получаване на подкуп от Мън Хунвей, докато е бил заместник-министър на обществената сигурност и шеф на китайската морска полиция, посочва ТАСС, като се позовава на новинарския сайт "Сина".

65-годишният Мън Хунвей е използвал служебното си положение за користни цели в периода 2005 – 2017 г. Той е съдействал на частни юридически лица с користни цели, в резултат на което е получил общо 14.46 милиона юана, което се равнява на 1.86 милиона евро, уточнява АФП.

"По време на съдебното дирене прокуратурата представи неопровержими доказателства за вината на Мън Хунвей", информира "Сина".

"В последната си дума обвиняемият призна изцяло вината си", добавя китайският информационен сайт.

Китай активизира борбата с корупцията в страната, след като през 2012 г. дойде на власт "петото поколение" ръководители начело със Си Цзинпин.

През последните години мащабната антикорупционна кампания свали от постовете им и прати в затвора, понякога доживот, не само обикновени служители, но и високопоставени официални лица, припомня ТАСС.

mediapool.bg