Кламер БГ - Новини: Бившият президент на Бразилия Лула да Силва излезе от затвора

Бившият президент на Бразилия Лула да Силва излезе от затвора

Свят

|
Съб, 09 Ноем 2019г. 10:30ч.
Бившият президент на Бразилия Лула да Силва излезе от затвора

Съдия в Бразилия разреши освобождаването на бившия президент Луис Инасио Лула да Силва. Заповедта дойде часове, след като адвокатите на Лула поискаха незабавното освобождаване на 74-годишният ляв политик, който излежава присъда от 8 години и 9 месеца за корупция и пране на пари.

В четвъртък Върховният съд, с гласовете на шестима магистрати срещу пет против, реши, че осъдените трябва да влязат в затвора, само след като са изчерпали възможностите си за обжалване на присъдите. Решението означава, че хиляди осъдени могат да излязат от затвора, включително и бившият бразилски президент.

Луиз Инасио Лула да Силва беше посрещнат от ентусиазирана тълпа от негови привърженици, след като напусна затвора в петък.

"Нямате идея какво значение има за мен това, че съм тук с вас. Никога не съм си мислел, че днес ще мога да говоря с хората, които през изминалите 580 дни бяха тука и ми казваха "добро утро", "хубава вечер", крещяха "лека нощ", независимо дали валеше или беше 40 или 0 градуса", каза Инасио Лула да Силва.

Той влезе в затвора през април 2018 г., след като беше осъден за корупция и пране на пари. Първоначалната му присъда от 12 години беше по-късно намалена на 8 години и 10 месеца.

Той беше президент на Бразилия от 2003 до 2010 г. и беше фаворит на президентските избори през 2018 г., но влизането му в затвора му попречи да участва във вота.

Освобождаването на Да Силва е само временно, докато не приключи обжалването на присъдата му.

mediapool.bg