Кламер БГ - Новини: Бившият киргизстански президент отново е задържан от полицията

Бившият киргизстански президент отново е задържан от полицията

Свят

|
Съб, 10 Окт 2020г. 15:28ч.
Бившият киргизстански президент отново е задържан от полицията

Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев беше задържан от служители на специалните полицейски части, предадоха световните агенции.

Сегашният президент Сооронбай Жеенбеков изглежда си връща контрола над страната след няколкото дни на вълнения, по време на които беше освободен от затвора неговият предшественик, който излежаваше присъда за корупция, отбелязва Франс прес.

"Атамбаев е задържан, в момента се решава въпросът за мярката за неотклонение, която ще му бъде наложена", съобщиха от щаба на Социалдемократическата партия на Киргизстан, цитирана от ТАСС. Неговата говорителка Кундуз Жолдубаева уточни, че бойците от специалните части са превзели с щурм дома на бившия президент на 15 км от столицата Бишкек.

"Алмазбек Атамбаев беше задържан по искане на следствените органи в рамките на углавно дело за организиране на масови безредици в Бишкек", съобщи Националният комитет по национална сигурност. В момента следствените органи предприемат действия за установяване и задържане на останалите съучастници в това престъпление.

Преди ден Атамбаев оцеля при покушение, извършено срещу него на централния площад в Бишкек по време на митинг на опозицията - бронираният му автомобил бе подложен на обстре.

"Това не са гумени куршуми, а бойни", каза тогава Атамбаев, показвайки дупките от куршуми по колата си, след като в социалните мрежи се появиха кадри как неизвестно лице стреля с пистолет по автомобила на бившия президент.

mediapool.bg