Кламер БГ - Новини: Бившият вътрешен министър подписал с "чиста съвест" сделката за джиповете

Бившият вътрешен министър подписал с "чиста съвест" сделката за джиповете

България

|
Съб, 06 Фев 2021г. 13:55ч.
Бившият вътрешен министър подписал с "чиста съвест" сделката за джиповете

Бившият вътрешен министър Валентин Радев е подписал с "чиста съвест" и без да се съмнява договора за доставката на 290 автомобила за МВР. Сделката е подготвена от служебния кабинет и предшественика му на поста Пламен Узунов, който в момента е съветник на президента Румен Радев.

От около седмица по тази сделка летят обвинения между президентството и изпълнителната власт. Това стана след като в деня, в който Румен Радев обяви, че ще се кандидатира за втори мандат - 1 февруари, Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) съобщи, че България трябва да възстанови 6 млн. евро заради нередности по процедурата. Според ОЛАФ в хода на обществената поръчка са били променени условията и вместо да бъдат купени високопроходими автомобили за границата, са закупени автомобили тип градски SUV (най-общо казано "кросоувър").

"Аз не съм се и съмнявал, с чиста съвест съм подписал, не съм се усъмнил и за минута", каза бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Радев пред бТВ.

"Ако това ми е грешката, посипвам си главата с пепел. Как да се съмнявам, че някой ще посегне на това, което най-много ни плашеше тогава – миграционните процеси", добави той. Уточни, че не е проверявал подготвените от Узунов документи.

На въпрос, че във Фейсбук има свидетелства колко доволен е бил премиерът Бойко Борисов от новите автомобили за полицията през октомври 2018 , когато са получени, Радев отговори:

"Премиерът, полицията всички бяхме доволни. Преди ОЛАФ никой не се е съмнявал в това".

Преди Валентин Радев в предаването на бТВ участва адвокатът на Пламен Узунов - Емилия Недева. Бившият служебен вътрешен министър е бил поканен да участва, но е отказал, най-вероятно заради делото, което се води срещу него за търговия с влияние. Според Недева ГЕРБ имат подробности от разследването и го подтикват в определена посока.

"За мен основният въпрос след тази официална позиция на ГЕРБ е откъде партията има подробности за елементите на разследването. Откъде знае къде е концентрирано това разследване. Дали партия ГЕРБ подтиква разследването в някаква посока или получава информация, която не следва политическа сила да има", попита адвокат Недева.

Валентин Радев отрече ГЕРБ да разполага с предварителна информация за разследването на ОЛАФ и резултатите от него.

"Поне аз нямам. В доклада е написано, че става дума за промени в процедурата, направени от служебното правителство. ОЛАФ казва конкретния момент, не кога е подготвена и подписана поръчката", каза Радев.

На въпрос защо като вътрешен министър не е спрял обществената поръчка, той отговори така:

"Не съм се съмнявал, не съм поглеждал подробности, не съм допускал, че служебен министър може да намали националната ни сигурност. Изключвам го като опция. Второ - две системи в България казват ОК, съдът и Комисия защита на конкуренцията."

Валентин Радев е пдписал сделката след процедура по обжалване на избора на изпълнител, като първо КЗК, а след това и съдът потвърждават избора на избрания изпълнител. До момента бившият вътрешен министър Валентин Радев не е разпитванпо случая, но е прочел, че няколко пъти е бил

разпитан Пламен Узунов.

"Г-н Узнов и сега има политически чадър над него, той е съветник на президента", каза Радев. Той посочи, че ако бъде извикан на разпит ще отиде, защото "всеки трябва да спазва законите", добави Радев.

"Аз се подразних от позицията на президентството. Не може президентът да започва грубо вижте кой е започнал поръчката и кой я е подписал накрая", каза Радев.

Бившият вътрешен министър призна, че изпитва известни притеснения, защото подписът му стои под договора за поръчката, но съвестта му е чиста.

"Моят подпис стои под договора. Всички, които по някакъв начин са се докоснали до тази поръчка трябва да се притесняват, аз също. Нека оставим прокуратурата да реши. Съвестта ми е чиста. Не съм имал подозрения за нередности. Никой не ме е осведомил, ако е имало такива", каза Валентин Радев, който си подаде оставката след трагичния инцидент край Своге с преобърнатия автобус, когато загинаха около 20 души.

По повод обявените намерения от страна на президента Румен Радев да се кандидатира за втори мандат, Валентин Радев каза, че в президентството всичко се случва "някак задкулисно, някак скрито".

Позицията на ГЕРБ по случая с полицейските автомобили е, че "МВР не е имало как да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана последователно пред КЗК и ВАС и е потвърдена от двата органа.

Действащият български ЗОП не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд".

Според адвоката на Пламен Узунов, Валентин Радев е подписал договора, не защото има решение на КЗК и на ВАС, а защото не е имало сигнали за нередности по обществената поръчка.

Въпреки решението на ВАС, поръчката може да бъде прекратена, може да бъде прекратен и вече подписан договор, заяви още защитата на Узунов.

На въпроса разпъва ли президентът Румен Радев политически чадър над Пламен Узунов, Емилия Недева отговори: "Политически чадър не може да отвори институция, която няма правомощия нито по отношение на проверките, нито по отношение на разследването. По-скоро целта е да бъде дискредитирана президентската институция".

mediapool.bg