Кламер БГ - Новини: Бивши от ВСС съжалиха, че са избрали Лозан Панов и поискаха оставката му

Бивши от ВСС съжалиха, че са избрали Лозан Панов и поискаха оставката му

България

|
Четв, 21 Май 2020г. 17:55ч.
Бивши от ВСС съжалиха, че са избрали Лозан Панов и поискаха оставката му

Общо единадесет от членовете на предишния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) съжалиха, че са избрали Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС) и поискаха оставката му.

В призива са се подписали Галя Георгиева (съдия), Димитър Узунов (съдия, известен като "човека на Бойко" от аферата "Яневагейт"), Георги Колев (съдия, бивш шеф на ВАС), Михаил Кожарев (прокурор), д-р Незабравка Стоева (бивш съдебен инспектор), Даниела Костова (съдия), Ясен Тодоров (следовател), Мария Кузманова (съдия), Румен Боев (прокурор) и Розалин Трендафилов (пенсиониран прокурор). Към тях се присъединява и Юлиана Колева (бивш депутат от ГЕРБ).

До един бившите кадровици са част от управляващото мнозинство в предишния ВСС, където най-голяма тежест имаше бившият главен прокурор Сотир Цацаров. И преди някои от тези членове са призовавали Панов да си подаде оставката, на няколко пъти те бяха близо до внасяне на искане за импийчмънт, което така и не се случи.

Сега те са се организирали по повод заснетия клип към рап парче в Съдебната палата. През последните два месеца атаките към Лозан Панов следват една след друга.

Шефът на ВКС първо бе атакуван от главния прокурор Иван Гешев за системата за случайното разпределение на делата в съдилищата, към чийто избор няма почти никакво отношение. След това бе избухна скандала със заснимането на рап парчето в Съдебната палата, при който действията на съдебната охрана бяха напълно игнорирани от ВСС. Преди това той и съпругата му бяха подложени на обстойни проверки от НАП.

Сега се активираха и бившите кадровици във ВСС.

"Не е имало в историята на Третата българска държава председател на ВКС, който да допусне подобна гавра със символа на съдебната власт в страната. Оттук нататък за нас остава само моралният акт да поискаме оставката на Лозан Панов", пишат бившите членове на съвета до Пленума на ВСС.

Те допълва, че са допуснали "тежка грешка" като са гласували за Лозан Панов.

"Лозан Панов предпочиташе да се занимава с политиканстване и всяване на интриги и раздори в съдебната система, отколкото да изпълнява задълженията си като председател на ВКС, от които той фактически е абдикирал", се казва тяхната позиция.

В нея се допълва: "Отправяме призив към г-н Лозан Панов да прояви воля, смелост, мъжество и да се реши на този личен акт - ОСТАВКА! Само така може да докаже, че е български съдия, един от тримата най - висши магистрати в държавата, способен да носи отговорност".

В края на миналата година премиерът Бойко Борисов официално призна, че се е месил пряко в кадровата дейност на независимата съдебната власт и е изиграл ключова роля в избора на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд.

"Аз подкрепих най-много Лозан Панов навремето. Питайте го него. Най-много го подкрепих. Той нямаше да стане съдия (шеф на Върховния касационен съд), ако аз не го бях подкрепил", обяви Бойко Борисов пред бТВ.

"Подкрепих го с парламентарните си група. С начина, по който се избират във висшия съвет... С излъчените от нас представители", каза Борисов.

Сред подписалите се срещу Лозан Панов има двама души, които бяха излъчени от ГЕРБ – Мария Кузманова и Юлиана Колева. Димитър Узунов влезе във ВСС с подкрепата на съгражданина си от Сандански Яне Янев, който дълго бе съветник на премиера за борбата с корупцията. Ясен Тодоров стана кадровик с подкрепата на "Атака". Розалин Трендафилов няма никакво отношение към избора на Лозан Панов.

mediapool.bg