Кламер БГ - Новини: Бивши министри призоваха България да изпрати на Украйна оръжия и да модернизира армията си

Бивши министри призоваха България да изпрати на Украйна оръжия и да модернизира армията си

България

|
Пон, 20 Юни 2022г. 15:10ч.
Бивши министри призоваха България да изпрати на Украйна оръжия и да модернизира армията си

Бивши министри призоваха България да изпрати на Украйна оръжия и да модернизира армията си

Четирима бивши министри на външните работи и шестима бивши министри на отбраната излязоха с позиция преди срещата на върха НАТО в Мадрид, в която призовават България да модернизира армията си и най-накрая да се откаже от съветското оръжие.

Освен това според тях България трябва да изрази ясна солидарност с Украйна, защото "рисковете за сигурността и отбраната ни се усилват от колебливата и противоречива национална позиция по развитие на предното разполагане на сили на НАТО в Източна Европа, от разминаването на приоритетите в националното и съюзното отбранително планиране, от ограничаване на консултациите в страната и със съюзниците по ключови въпроси на превъоръжаването, предното разполагане и подкрепата за Украйна".

"Националните интереси на България изискват на срещата на върха да бъде изразена категорична солидарност с Украйна, включително с предоставяне на нужните ѝ въоръжения и боеприпаси, за ускорено превъоръжаване на българските въоръжени сили, както и за разширено предно разполагане на сили на НАТО в България, с което да се гарантира сигурността на страната в тази критична ситуация", посочват бившите министри.

Призивът е подписан от министрите на външните работи: Надежда Нейнски, Соломон Паси, Даниел Митов, Екатерина Захариева, и от министрите на отбраната: Бойко Ноев, Николай Свинаров, Аню Ангелов, Тодор Тагарев, Велизар Шаламанов, Николай Ненчев.

В отговор на призива има сегашният министър на отбраната Драгомир Заков коментира, че е добре, "когато се излиза с публично признание за собствените грешки, пропуски, действия или бездействия".

"Колебливата позиция е била функция на миналото, не на настоящето. Липсата на адекватна модернизация също е функция на миналото. За първи път от членството си в НАТО, България има ясна, твърда и последователна в последните 3 месеца позиция по предното разполагане! Нещо, което нито един от подписалите тази декларация колеги нямаше смелостта да направи за 18 години членство! Колеги, които безкрайно уважавам. Като човек, свидетел на повечето действия и бездействия от последните 20 години в областта на отбраната и сигурността, не приемам част от констатациите в декларацията, която все пак има и полезни елементи", посочи Заков.

Позицията на бившите военни и външни министри:

В навечерието на срещата на върха на НАТО в Мадрид сме свидетели на ескалация на войната в Украйна. С многократното си превъзходство в артилерия и ракетни системи, руската армия изгаря с огън земята на суверенна Украйна без да се съобразява с елементарни норми за защита на цивилно население, болници, училища, религиозни и културни обекти. Забавянето в доставките на далекобойна артилерия, ракетни системи и съответните боеприпаси за украинската армия допълнително мотивира Кремъл да разшири обхвата на военната си кампания, като след Донбас вероятно ще опита да продължи агресията в Черноморското направление към Одеса и Молдова.

На срещата на върха се очаква приемане на програма за превъоръжаване на Украйна с модерни системи, съвместими с НАТО. Мащабите и сроковете за реализация на тази програма са от ключово значение за да може украинската армия да забави и спре войските на агресора, както и да придобие възможности за обрат и постави начало на процеса на освобождаване на окупираните територии.

Същевременно, съюзниците от НАТО и ЕС трябва да дадат решителен отговор на засиленото хибридно въздействие на Кремъл чрез пропаганда, дезинформация, ограничаване на енергийни доставки и създаване на условия за засилен мигрантски натиск. Противодействието на информационната война на Русия е особено важно в България, където виждаме задълбочаващо се разделение в обществото и опити за дестабилизация на страната.

България закъснява с адаптирането на отбраната си към съвременните предизвикателства. Войната в Украйна доказва за пореден път, че военното строителство, стратегия и тактика, основани на опита от предишните десетилетия, са неефективни. Физически и морално остарелите образци съветски въоръжения, които продължават да бъдат материалния гръбнак на Българската армия, не само не могат да бъдат поддържани повече. Тези въоръжения от миналото демотивират мъжете и жените в униформа, не позволяват да се реализира напълно човешкия потенциал, а често пъти представляват и заплаха за живота на личния състав. Тези оръжия все повече се превръщат в препятствие за пълноценното интегриране в съюзната отбрана, което намалява и възможностите да ни бъде оказвана подкрепа в случай на заплахи за сигурността ни. Претворявайки на дело общия дух на европейска солидарност, България не бива да пропуска възможностите за финансиране на превъоръжаването и чрез участие в програмите за подкрепа на Украйна.

Рисковете за сигурността и отбраната ни се усилват от колебливата и противоречива национална позиция по развитие на предното разполагане на сили на НАТО в Източна Европа, от разминаването на приоритетите в националното и съюзното отбранително планиране, от ограничаване на консултациите в страната и със съюзниците по ключови въпроси на превъоръжаването, предното разполагане и подкрепата за Украйна.

Националните интереси на България изискват на срещата на върха да бъде изразена категорична солидарност с Украйна, включително с предоставяне на нужните ѝ въоръжения и боеприпаси, за ускорено превъоръжаване на българските въоръжени сили, както и за разширено предно разполагане на сили на НАТО в България, с което да се гарантира сигурността на страната в тази критична ситуация.

Политическите партии в България трябва да осъзнаят своята отговорност за гарантиране на сигурността на страната в новите условия. Те трябва да гарантират, че разразилата се политическата криза няма да засегне негативно сферата на отбраната. Необходимо е приоритетно приемане на адекватно финансирана програма за превъоръжаване и мотивация на хората в униформа, която наистина да отговаря на потребностите на времето. Призоваваме за спешни действия по противодействие на руските информационни операции срещу българските интереси.

Министри на външните работи: Надежда Нейнски, Соломон Паси, Даниел Митов, Екатерина Захариева

Министри на отбраната: Бойко Ноев, Николай Свинаров, Аню Ангелов, Тодор Тагарев, Велизар Шаламанов, Николай Ненчев

mediapool.bg