Кламер БГ - Новини: Бивша шефка в митниците осъди КПКОНПИ за четвърт милион лева

Бивша шефка в митниците осъди КПКОНПИ за четвърт милион лева

България

|
Ср, 09 Дек 2020г. 14:20ч.
Бивша шефка в митниците осъди КПКОНПИ за четвърт милион лева

За по-малко от месец антикорупционната комисия (КПКОНПИ) понася втора сериозен финансов удар. Институцията е осъдена на две инстанции да плати 251 950 лева обезщетение на някогашния заместник-началник на Агенция "Митници" Елка Владова плюс 60 000 лева разноски по делото. Това показва проверка на Mediapool в съдебните регистри.

Общата сума от близо 312 хиляди лева по делото на митничарката много се доближава до рекордната сума от 327 хиляди, която КПКОНПИ дължи по делото, заведено от доведения син на Христо Бисеров – Ивайло Главинков, за което Mediapool съобщи преди седмица. Така за по-малко от две седмици КПКОНПИ губи две дела, които ще доведат до изхарчването на 3% от нейния годишен бюджет.

Ако продължава да губи дела с тази скорост и за подобни суми, на държавата скоро може да и се наложи сериозно да преосмисли работата на комисията и подбора на персонала, защото може да излезе много на червено. През следващите няколко години предстои развръзки по редица много едри дела на КПКОНПИ, където обезщетенията при загуба могат да достигнат от десетки до стотици милиони левове.

Делото за конфискацията на имуществото на Елка Владова започва, след като срещу нея влиза в сила присъда за неплащане на 9800 лв. ДДС и за използване на счетоводни документи с невярно съдържание. Владова бе призната за виновна от Окръжния съд в Русе през 2006 г. и осъдена на 1 г. условно. Тази присъда бе потвърдена и от другите две инстанции.

Съдиите приеха, че като управител на "Зита" ООД - Русе Владова е използвала неверни счетоводни документи, за да осуети установяването на ДДС. След това тя два пъти "потвърдила неистина в подадени справки-декларации пред данъчното подразделение в Русе".

През януари 2012 г. съдия Йорданка Моллова от Софийския градски съд отхвърля иска на Комисията за конфискация (тогава бе известна като комисията "Кушлев") срещу Владова, съпруга й, майка й и едно от децата й.

Претенцията на комисията е за отнемане в полза на държавата на движимо и недвижимо имущество на обща стойност 2 372 775 лв. Става дума за апартамент в центъра на София, 3 магазина, мерцедес и близо 50 000 лв. Точно заради високата цена на иска, са високи и адвокатските хонорари по делата. А това автоматично означава, че когато ги губи, КПКОНПИ трябва да ги покрива.

Комисията твърди, че икономическият анализ показва, че пред проверявания период Владова и съпругът й са имали приходи в размер на общо 5650 минимални работни заплати, а разходите им са значително повече - 10 536 минимални работни заплати. Комисията твърди, че няма данни за законни доходи, които да позволяват придобиването на имуществото, чиято конфискация се търси.

Съдът обаче приема за доказано, че съотношението на баланса на приходите и разходите на ответниците е положителен, а не е отрицателен. Поради това и искът на комисията срещу тях е неоснователен, недоказан и следва да бъде отхвърлен. В решението се цитира и писмената защита на самата комисия, че балансът между приходи и разходи на семейството е положителен, но само с 554 минимални работни заплати.

Макар че отхвърля претенциите на комисията градският съд първоначално отхвърля молбите на четиримата ответници да им присъди разноски за общо 122 080 лв. с мотив, че КУИППД е държавно учреждение и е освободена от заплащането на държавна такса.

mediapool.bg