Кламер БГ - Новини: Бивша номинация за здравен и образователен министър стигна до зам.-министър на външните работи

Бивша номинация за здравен и образователен министър стигна до зам.-министър на външните работи

България

|
Пет, 07 Ян 2022г. 20:27ч.
Бивша номинация за здравен и образователен министър стигна до зам.-министър на външните работи

Велислава Петрова

Назначени са още трима зам.-министри, съобщиха от правителствената пресслужба в петък.

Специалист по външна политика и отбрана влиза в Министерството на финансите, експерт по глобално здраве ще е в политическия кабинет на външно министерство, а в транспортното зам.-министър става юрист по морско право.

Премиерът Кирил Петков назначи за зам.-министър на външните работи Велислава Петрова, която бе номинирана за здравен и образователен министър в двата неосъществени проектокабинета на “Има такъв народ“ (ИТН).

Те е имунолог, учила е в университета в Бристъл и в университета в Кеймбридж, Англия. Има докторска степен по "Биологични науки, вирусология и имунология".

През последните две години работи в Женева, като от август 2020 г. до юни 2021 г. е експерт в проект на Световната банка, възложен от Министерството на вътрешните работи, за оценка на риска от инфекциозни болести в България като част от Националната програма за намаляване на риска от бедствия (2021-2025).

Външно министерство бе разпределено в управленската коалиция на “Има такъв народ“. Партията на Слави Трифонов избра за министър Теодора Генчовска, чиято кариера досега бе преминала основно във военното министерство.

Първоначално тя избра за част от екипа си свързани с бившата Държавна сигурност кадри, но изборът й бе ревизиран.

Ивайло Яйджиев е назначен за заместник-министър на финансите. Той е магистър "Глобално управление и дипломация" от Оксфордския университет, Великобритания. От 2018 г. досега е участвал в различни работни групи към Европейската комисия. Бил е също така съветник на министъра на външните работи през 2017 г., а през 2014 г. - на служебния министър на отбраната. Яйджиев е бил анализатор по външна и европейска политика към звено за стратегически политики, анализи и прогнози в администрацията на президента.

От частния транспорт и логистика идва Стоян Новаков, която е назначен за заместник-министър на транспорта и съобщенията. Той е юрист, специализирал е морско право. Притежава близо 20-годишен управленски опит.

mediapool.bg