Кламер БГ - Новини: Бивш шеф в научния фонд вещае провал и на тазгодишното финансиране на проекти

Бивш шеф в научния фонд вещае провал и на тазгодишното финансиране на проекти

България

|
Вт, 08 Септ 2015г. 16:30ч.
Бивш шеф в научния фонд вещае провал и на тазгодишното финансиране на проекти

Отстраненото преди дни ръководство на фонд "Научни изследвания" предрече провал и на тазгодишната конкурсна сесия за финансирането на научни проекти. Според отстранения миналата седмица председател на Изпълнителния съвет на фонда проф. Венелин Енчев сесията не може да бъде осъществена в рамките на тази година.

По думите му под негово ръководство са положени всички необходими действия за провеждането на конкурсната сесия, но вече нямало технологично време това да се случи.

"Дори да бъде обявена, има 45 дни за подаване на документи, след това около два месеца за рецензиране, няма как да се вместят в рамките на тази година", заяви той.

Ако прогнозите се сбъднат, това няма да е първата година, в която фондът връща пари в бюджета, вместо да подпомогне научни проекти.

От юни месец насам фондът отново се тресе от скандали, след като одитен доклад установи разхищаване на бюджети средства чрез сключване на скъпи консултантски договори, а през юли директорът на фонда Николай Христов бе арестуван по обвинение в убийството на негов познат полицай при пиянска свада.

Това доведе до забавяне в обявяването на новата конкурсна сесия. При смяната на Изпълнителния съвет на фонда просветният министър Тодор Танев обясни, че е пристъпил към нея, тъй като старият състав не е съгласувал изискванията си към проектите в новата конкурсна сесия с Министерство на финансите.

mediapool.bg