Кламер БГ - Новини: Бивш саудитски разузнавач обвини престолонаследника Мохамед бин Салман, че пратил екип да го убие

Бивш саудитски разузнавач обвини престолонаследника Мохамед бин Салман, че пратил екип да го убие

Свят

|
Пет, 07 Авг 2020г. 14:22ч.
Бивш саудитски разузнавач обвини престолонаследника Мохамед бин Салман, че пратил екип да го убие

Бивш високопоставен служител на саудитското разузнаване, който живее в изгнание в Канада, заяви, че саудитският принц престолонаследник Мохамед бин Салман е пратил през 2018 г. екип да го убие, но операцията е била осуетена от канадските власти, съобщи Ройтерс.

Саад ал Джабри, който бе дългогодишен помощник на принц Мохамед бин Найеф, заяви това по дело пред американски съд.

Мохамед бин Салман зае мястото на Найеф като престолонаследник с дворцов преврат през 2017 г., който превърна Бин Салман във фактическия ръководител на Саудитска Арабия, отбелязва Ройтерс.

Запознати с темата източници заявиха пред Ройтерс по-рано тази година, че Джабри има достъп до документи, съдържащи чувствителна информация, за които Мохамед бин Салман се страхува, че може да бъдат използвани като компромати.

По дело със 107 страници, заведено във федералния съд на Окръг Колумбия срещу Мохамед бин Салман и още 24 души, Джабри казва, че принцът престолонаследник е изпратил в Канада през октомври 2018 г. екип да го убие.

Пресцентърът на саудитското правителство не реагира на молбата за коментар по въпроса със заведеното в САЩ дело. Коментар нямаше и от саудитското посолство в Отава, отбелязва Ройтерс.

Мъжете от екипа, имал за цел да убие Джабри, се опитали да влязат в Канада с туристически визи и поотделно, за да не будят подозрение. Служители на канадските гранични власти обаче намерили тяхна обща снимка, с чиято помощ разкрили лъжата им и осуетили изпълнението на мисията им, става ясно от материалите по делото.

Всичко това се е случило по-малко от две седмици след убийството на журналиста Джамал Хашоги от саудитски агенти в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg