Кламер БГ - Новини: Бивш президент на Южна Корея осъден на 15 години затвор

Бивш президент на Южна Корея осъден на 15 години затвор

Свят

|
Пет, 05 Окт 2018г. 15:15ч.
Бивш президент на Южна Корея осъден на 15 години затвор

Бившият южнокорейски президент И Мюн-бак бе осъден на 15 години затвор за корупция, съобщи АФП.

И Мюн-бак (76 г.) – президент от 2008 до 2013 г., бе признат за виновен за корупция, незаконно присвояване и други престъпления. Съдът в Сеул го осъди да плати глоба от 13 милиарда вона (10 милиона евро).

Бившият лидер бе обвинен през април. Съдът прие, че той е бил фактическият собственик на компания за авточасти, а не неговият брат, която И Мюн-бак използвал за създаване на резервен фонд с около 24 млрд. вона.

Експрезидентът бе признат за виновен, че приел почти 6 млрд. вона от „Самсунг електроникс“ в замяна на помилване на президента на компанията, който бе пратен в затвор за укриване на данъци.

От "Самсунг" отказали да коментират решението на съда.

„Въпреки обективните доказателства и правдоподобни показания той отрече всички нарушения и прехвърли отговорността на други, казвайки, че е бил натопен“, заяви съдийка в директно излъчвано предаване на присъдата. "Вземайки предвид всичко, неизбежно е той да получи тежко наказание", добави тя.

И Мюн-бак не присъстваше на обявяването на присъдата заради лошо здравословно състояние и в протест срещу решението на съда това да бъде предавано по телевизията.

Адвокат на бившия президент заяви, че в понеделник ще може да каже дали ще обжалва.

Всичките 4-ма живи бивши президенти на Южна Корея са били осъждани за престъпления, извършени, докато са били на власт. Наследничката на И Мюн-бак – Пак Гън-хе, бе осъдена на 25 години затвор и милиони евро глоба за корупция и злоупотреба с власт.

mediapool.bg