Кламер БГ - Новини: Бивш главен секретар на банка е осъден за присвояване на над 21 млн. лв.

Бивш главен секретар на банка е осъден за присвояване на над 21 млн. лв.

България

|
Четв, 27 Окт 2022г. 13:33ч.
Бивш главен секретар на банка е осъден за присвояване на над 21 млн. лв.

Бивш главен секретар на банка е осъден за присвояване на над 21 млн. лв.

Някогашният главен секретар на "Алфа банк" Петко Митевски е окончателно осъден на 14 години затвор. Наказанието е за присвояване на 21 млн. лв., за които прокуратурата твърди, че са изнесени от банковия трезор в чанта.

Делото срещу Митевски приключва 12 години след началото на разследването. То бе образувано през 2010 г., а съдебното производство започна три години по-късно. През 2017 г. Митевски бе осъден на 15 години затвор на първа инстанция. Той обжалва пред апелативния съд. След като делото започна на втора инстанция обаче се разбра, че Митевски е изчезнал. Така процесът срещу него продължи задочно до миналата година, когато подсъдимият се яви. Втората инстанция намали наказанието му с една година и това решение бе потвърдено от Върховния касационен съд.

Присъдата срещу Митевски все още не е публикувана. Причината е, че на съда е забранено да обявява решенията си по наказателни дела, докато прокуратурата не го уведоми, че присъдата е приведена в изпълнение. Тези поправки бяха приети през 2017 г. по предложение на ГЕРБ, а целта им бе да ограничат бягствата на осъдени. Единственият резултат от тях е, че присъдите и мотивите към тях бяха засекретени до окончателното решение, т.е. за години.

Сега от градската прокуратура в София твърдят, че са предприети мерки присъдата срещу Митевски да бъде приведена в изпълнение.

Междувременно "Алфа банк" прекрати съществуването си. През 2016 г. институцията бе купена от "Пощенска банка".

mediapool.bg