Кламер БГ - Новини: Бивш агент на ЦРУ получи 20 г. затвор за шпионаж в полза на Китай

Бивш агент на ЦРУ получи 20 г. затвор за шпионаж в полза на Китай

Свят

|
Съб, 18 Май 2019г. 14:40ч.
Бивш агент на ЦРУ получи 20 г. затвор за шпионаж в полза на Китай

Бившият агент на ЦРУ Кевин Малъри получи присъда от 20 години затвор за шпионаж в полза на Китай, съобщи ББС. Според обвинението бившият агент на ЦРУ е продал секретната информация срещу 25 000 долара.

От американското Министерство на правосъдието съобщиха, че осъденият Малъри е заемал много постове в правителствени агенции и компании, изпълняващи държавни поръчки в областта на отбраната. Работил е като агент под прикритие на ЦРУ и служител на военното разузнаване. Кевин Малъри е имал разрешително за достъп до свръхсекретна информация.

"Този случай е поредният, който показва тревожна тенденция - бивши служители на разузнаването на САЩ да бъдат вербувани от Китай и да предават своята родина и колегите си", заяви зам. главният прокурор на САЩ Джон Демърс, цитиран от ББС.

В началото на май бившият агент на ЦРУ Джери Чун Шин Лий се призна за виновен по обвинения в предаване на информация на Китай. През юни м.г. бившият служител на военното разузнаване на САЩ Рон Рокуел Хансън също беше обвинен, че се е опитал да шпионира за Китай.

mediapool.bg