Кламер БГ - Новини: „Две и две е две“ или как МРРБ манипулира търга за „Корал“

„Две и две е две“ или как МРРБ манипулира търга за „Корал“

Биволъ

|
Четв, 14 Ян 2016г. 00:47ч.
„Две и две е две“ или как МРРБ манипулира търга за „Корал“

Според Оруел свободата е да можеш да кажеш, че „две и две е четири“. А какво е корупция? Един от отговорите е да пресметнеш в резултата от публичен търг, че „две и две е… две“. И с този резултат да спечели удобният кандидат. Елементарно е,

нагло е, но е факт, че българските институции правят точно това!

Емблематичният за гражданското общество плаж „Корал“ беше спасен от застрояване след мобилизация на гражданското общество, протести и поредица от публикации в международни медии. Той трябваше да бъде отдаден на концесия при специални условия – т.нар. екоконцесия, която МРРБ обяви през пролетта на 2015 г. След като стана ясно, че същите лица, които искаха да бетонират „Корал“, са кандидатствали за концесията и са я спечелили, процедурата беше прекратена от Министерски съвет.

Разследване на Биволъ разкрива същинската причина за прекратяването на екоконцесията. Вътрешна проверка в МРРБ е констатирала изключително скандална манипулация на офертите. 404 кв.м. са пресметнати като 200 кв.м. от Комисията и това е било решаващо за класацията. За да замаже положението и да спаси главата на шефката на концесиите, Министерски съвет анулира цялата процедура за екоконцесията и обяви нова.

Последва опит да бъде даден плажа под наем, но той беше спрян след нов граждански протест. Отдаването под наем за пет години, както планира МРРБ, на практика може да даде плажа на мутрите за неопределено време. Нищо не пречи на спечелилия да обжалва до дупка възлагането на концесията и да държи плажа повече от 5 години като наемател. И през всичкото това време той може да го ползва без никакви екологични ограничения, като го „засади“ с огромен брой чадъри и заведения.

Две и две е две

Нередностите около концесията щяха да останат тайни, ако КЗК не беше публикувала на 4 ноември решение, в който лъсва излючително скандален факт. Комисията по концесиите в МРРБ е направила грешни елементарни сметки и на тяхната база е класирала на първо място в търга за екоплаж „Корал“ офертата на „Комерс проект“ – фирма на Сава Чоролеев.

Чоролеев е бивш съдружник със зам.-председателя на ГЕРБ Димитър Николов, кмет на Бургас. Свързва ги огромна печалба от най-скандалната корупционна сделка със земя – 130 декара зад плажа Корал, взета от община Царево за 7 долара на квадрат и продадена за 300-400 евро на квадрат (виж бележката в края на текста).

Комисията изготвя доклад до министър Лиляна Павлова и проект на Решение на Министерския съвет, с което определя за концесионер на морски плаж „Корал“ „Комерс проект“ ЕООД. Докладът е заведен с вх. № 91-М-1835/03.07.2015 г. – пише в решението на КЗК.

Три дни по-късно, на 06.07.2015 г. директорът на Дирекция Концесии на МРРБ, който е и председател на комисията по организиране и провеждане на конкурса внася допълнение на доклада до министъра, в който си посипва главата с пепел и установява, че нито една от подадените оферти не отговаря на изискванията.

Възложен е финансов анализ на Дирекция „Финансово- стопански дейности“ на МРРБ, който е изготвен на 13.07.2015 г. В него се констатира как в офертата на „Комерс проект“

404 кв.м. са сметнати като 200 кв.м.

„В предложението за функционално разположение на зоните за извършване на услугите и дейностите по т. 3.1-3.6 от Решение № 275/28.04.2015 г. и за разполагане на преместваемите обекти и на елементи от техническата инфраструктура, участникът е предложил преместваемите обекти да заемат площ в размер на не повече от 0,50 % от активната площ, а именно 202,00 кв.м., като предложените обекти са както следва:

– Заведение за бързо обслужване № 31- 101 кв.м.;

– Допълнителна търговска площ 101 кв.м.;

– Заведение за бързо обслужване № 32- 101 кв.м.;

– Допълнителна търговска площ 101 кв.м.

––––––––––––

Общо 404 кв.м.

Така представена, общата квадратура на обектите се равнява на 404 кв.м., което е 1,01 % от общата площ на морския плаж. Несъответствието между предложения и пресметнатия процент може да доведе до промяна на паричните потоци.“ – пише в доклада на Дирекция „Финансово- стопански дейности“, цитирано от КЗК.

(стр. 12 от Решение № 850 на КЗК от 04.11.2015)

Как четири по сто и едно стават двеста и две? Промяната на паричните потоци в случая няма никакво значение. Значение имат следните два факта: 404 кв.м. са повече от максималните 400 кв.м. предвидени в условията на концесията и участникът е трябвало да бъде дисквалифициран. И още: офертата е класирана на първо място именно заради приетите 0,50% вместо 1,01%.

Вместо да назначи проверка #КОЙ в МРРБ е пресметнал така и е облагодетелствал конкретния кандидат, след което да предаде данните на прокуратурата, МРРБ затаи фактите, а Лиляна Павлова спеши Министерски съвет да прекрати гръмотевично концесията. За целта беше мобилизирана цялата държавна машина за съгласуване

между няколко министерства.

Вероятно в МРРБ са разчитали, че тъй като търгът е таен, никой никога няма да стигне до скандалната манипулация. Схемата обаче изплува наяве благодарение на самия Чоролеев, който обжалва спирането на концесията в КЗК, а комисията вади в решението си всички подробности по процедурата.

Повтаряме, за да стане ясно колко елементарна и нагла е схемата: Фирмата на Чоролеев предлага 404 кв. м. преместваеми обекти, което е 1,01% от площта на плажа. Това надвишава максимално допустимите 400 кв.м. (1%) и участникът би трябвало да бъде дисквалифициран. Но при отварянето на офертата Комисията по концесиите на МРРБ обявява, че 404 кв. м. са 200 кв. м. или 0,5%. Това се записва в доклада и този параметър в крайна сметка е решаващ, за да се класира фирмата на Чоролеев на първо място в конкурса.

В случая има и съмнение за документно престъпление извършено от длъжностно лице по чл. 308 и 311 от НК. Не е ясно защо КЗК не е сезирала прокуратурата, след като е видяла и описала фактите.

А сега си представете, че става дума не за търг за 60 000 лв. годишно, колкото е концесията за Корал, а за търг за стотици милиони като за магистрала. Събира се комисия, вадят се пликове, четат се оферти, но някъде в данните някоя услужлива чиновническа ръка е сметнала, че „Две и две e две“, за да спечели няКОЙ. КОЙто трябва.

Кой стои зад „Комерс проект“ ?

Проверка на Биволъ във фирмените регистри показа, че до 7 август 2015 „Комерс Проект“ е била собственост на фирмата „Ес Ви Ес“ АД с изп. директор Сава Чоролеев. Основен акционер в „Ес Ви Ес“ АД е „Победа АД“, в която пък основен акционер е… „Ес Ви Ес“ АД. След 13 август 2015 фирмата е прехвърлена на подставено дружество от Пловдив.

Корал: най-голямата корупционна сделка със земя по Черноморието

Както разкриха журналистите от Биволъ в поредица от разследвания, сделката за „Корал“ е договаряна между червения кмет Петко Арнаудов и синия координатор на СДС Димитър Николов в кабинета на последния в захарната фабрика „Победа“. 130 декара на безценица са договорени между Николов и Арнаудов срещу гласовете на СДС в Царево в полза на Арнаудов, който е избран за кмет. След изборите Обшинския съвет гласува земята да бъде продадена на фирма, зад която стоят Чоролеев, Николов и Милко Милков от Понсстрой, само за 7 долара на кв.м. и обещание за инвестиции. Обещанието не се изпълнява, а няколко години по-късно земята е продадена на цена от 200 до 400 евро на кв.м. Печалбата за мнимите „инвеститори“ е няколко десетки милиона евро. Местните активисти на СДС, които подкрепят Арнаудов пък получават апетитни общински имоти на първа линия като социално слаби и си построяват хотели.

bivol.bg