Кламер БГ - Новини: Бетина Жотева остава начело на СЕМ

Бетина Жотева остава начело на СЕМ

България

|
Пон, 10 Май 2021г. 14:23ч.
Бетина Жотева остава начело на СЕМ

Съветът за електронни медии (СЕМ) преизбра Бетина Жотева за свой председател.

Решението е взето с 4 гласа "за" и един "въздържал се". Тя за пръв път бе избрана за шеф на СЕМ през май миналата година, когато смени София Владимирова (от парламентарната квота и е приложение на ГЕРБ). По закон председателят на медийния регулатор се избира за срок от една година и може да бъде преизбиран.

Жотева е член на СЕМ от май 2016 година. Година след влизането ѝ в СЕМ, около Жотева избухна скандал. През 2017 година журналистката Къдринка Къдринова обяви на заседание на медийната комисия в парламента, че има информация, че Жотева е казала пред посланици, че външният министър Екатерина Захариева е за закриването на радио "България". От запис се разбра, че Жотева ѝ е отговорила "Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става". Тогава Жотева призна, че го е казала, но определи думите на Къдринова като фалшива новина и активно мероприятие. Малко след това БСП поиска оставката ѝ от медийния регулатор, но тя не напусна поста си.

Преди да стане част от СЕМ Жотева беше говорител на МВнР. Била е пиар на двама министри - на икономиката и енергетиката и на регионалното развитие в двата служебни кабинета, назначени от президента Плевнелиев през 2013 и 2014 г.

Жотева има дългогодишен опит като журналист. През 1990 г. започва работа като водещ новини и международен редактор. По-късно става специален кореспондент на БНТ в Белград. Работила е и като кореспондент на в. "Труд" в Брюксел.

Мандатът на членовете на СЕМ е шестгодишен, те имат право да са в медийния регулатор не повече от два мандата, които обаче не могат да са последователни.

mediapool.bg