Кламер БГ - Новини: Беларуският парламент спря обратното приемане на мигранти от ЕС

Беларуският парламент спря обратното приемане на мигранти от ЕС

Свят

|
Ср, 06 Окт 2021г. 12:49ч.
Беларуският парламент спря обратното приемане на мигранти от ЕС

Беларуският президент Александър Лукашенко

Депутатите от беларуския парламент гласуваха за временно спиране на изпълнението на споразумението с ЕС, което задължава бившата съветска република да приема обратно мигранти, прекосили нейната територия напът към Европа, предаде Асошиейтед прес.

Гласуваното в горната камара на беларуския парламент късно снощи е в съответствие с решението, обявено през юни от президента Александър Лукашенко. И той, и други представители на властите в Минск казват, че тази мярка е част от отговора на Беларус на наложените от ЕС санкции и изтъкват аргумента, че Беларус не може да си позволи разходите по спиране на потока на мигранти към Европа. Вместо това парите ще бъдат използвани, за да се компенсира въздействието на европейските санкции, подчертава Минск.

Беларуският вътрешен министър Иван Кубраков заяви вчера в парламента, че спирането на изпълнението на споразумението за реадмисия е временно решение. Изпълнението на споразумението може да бъде подновено, "след като отношенията се подобрят", добави той.

Полша и Литва се опитват да се справят с необичайно големия брой мигранти, предимно от Ирак и Афганистан, достигащи през последните месеци границите им с Беларус. Варшава и Вилнюс обвиняват Лукашенко, че използва мигрантите като оръжие в "хибридната война" срещу ЕС, предприета в отговор на наложените на Минск санкции.

Брюксел наложи санкциите си, след като беларуското правителство взе твърди мерки срещу антиправителствените протести миналата година. Тази година санкциите бяха засилени след отклоняването на пътнически самолет, за да бъде арестуван опозиционен журналист.

Полша отговори на мащабната миграция с разполагане на военни, отказа да позволи на мигрантите да подадат молби за убежище и принуди някои от тях да се върнат на беларуски територия. Твърдият подход на Варшава предизвика критиките на правозащитни групи, а влиятелната полска Католическа църква вчера призова да се окаже хуманитарна помощ на мигрантите.

mediapool.bg