Кламер БГ - Новини: Беларуските дисиденти се страхуват от отвличане

Беларуските дисиденти се страхуват от отвличане

Свят

|
Вт, 01 Юни 2021г. 11:04ч.
Беларуските дисиденти се страхуват от отвличане

Роман Протасевич в кадър от разпространения от беларуските власти видеозапис

Прехващането на самолета на "Райънеър" от страна на Беларус накара намиращите се в изгнание дисиденти да се озъртат през рамо, гласи заглавие на в. "Вашингтон пост".

Предполагаше се, че в самолет, летящ между две европейски столици, ще бъдат в безопасност от дългата ръка на беларуския президент Александър Лукашенко. Но след като самолетът беше принуден да кацне в Минск, други дисиденти казват, че разбират посланието: вече не могат да смятат, че са в безопасност.

Особено смразяващо беше настроението във Вилнюс, пише вестникът. В столицата на Литва, център за намиращи се в самоналожено изгнание фигури от беларуската опозиция, живееше и задържаният журналист Роман Протасевич - до злощастното си пътуване до Атина.

Вилнюс е само на половин час път от беларуската граница. Дисидентите могат да останат близо до страната си. Но те се опасяват и от вероятността да бъдат отведени у дома от агенти на Лукашенко, отбелязва американското издание.

Досега се знаеше, че Кремъл действа в Европа, за да заплашва противниците си, но Беларус е малка страна с далеч по-ограничени ресурси от тези на Русия, отбелязва в. "Вашингтон пост". Според балтийски лидери задържането на Протасевич е имало за цел да изпрати послание до други беларуски граждани в чужбина - че не са в безопасност никъде.

mediapool.bg