Кламер БГ - Новини: Беларуски съд осъди журналист и активист за правата на полското малцинство на 8 г. затвор

Беларуски съд осъди журналист и активист за правата на полското малцинство на 8 г. затвор

Свят

|
Ср, 08 Фев 2023г. 16:47ч.
Беларуски съд осъди журналист и активист за правата на полското малцинство на 8 г. затвор

Анджей Почобут

Беларуският журналист Анджей Почобут, представител на полското малцинство в Беларус, беше осъден на 8 години затвор за "подстрекаване към социална вражда", съобщи беларуският Върховен съд, цитиран от Франс прес.

Кореспондент в Беларус на полския вестник "Газета Виборча" и активист за правата на полското малцинство, 49-годишният Почобут беше "признат за виновен в публични призиви за действия, насочени към накърняване на националната сигурност" на страната и "подстрекаване към социална вражда", се казва в съобщение на Върховния съд на Беларус.

Журналистът, чийто съдебен процес беше в западния град Гродно, където живее голямо полско малцинство, беше осъден на "8 години затворническа колония при строг режим", съобщи същият източник.

Варшава осъди остро присъдата срещу Анджей Почобут.

"Едно нечовешко решение на беларуския режим", каза полският премиер Матеуш Моравецки.

"Това е нов акт на преследване срещу поляците в Беларус. Ще направим всичко възможно, за да помогнем на този полски журналист, който смело защитава истината", увери той в "Tуитър".

Полското външно министерство от своя страна незабавно осъди "несправедливата" присъда, издадена от "съд на авторитарна държава" срещу журналиста, който беше преследван по-специално заради това, че е призовал за международни санкции срещу Беларус. "Подкрепяме (журналиста) и ще продължим да го правим", написа в "Туитър" говорителят на министерството Лукаш Ясина.

"Бандитът, който управлява Беларус, осъди моя приятел Анджей Почобут на 8 години затвор. Той иска да унищожи всички свободни хора, но няма да може да сломи Анджей", каза заместник-главният редактор на "Газета Виборча" Роман Имелски.

Лидерът на беларуската опозиция в изгнание Светлана Тихановска определи тази присъда като "лично отмъщение" на беларуския президент Александър Лукашенко срещу Почобут, който се намираше в затвора след ареста си през март 2021 г.

"Трябва да направим всичко възможно, за да го освободим, заедно с всички други политически затворници", написа тя в "Туитър".

mediapool.bg