Кламер БГ - Новини: Беларус проведе нова серия от арести на активисти и журналисти

Беларус проведе нова серия от арести на активисти и журналисти

Свят

|
Четв, 21 Апр 2022г. 15:05ч.
Беларус проведе нова серия от арести на активисти и журналисти

Беларус проведе нова серия от арести на активисти и журналисти

Властите в Беларус проведоха нова серия от претърсвания и арести на профсъюзни активисти и независими журналисти, съобщи водеща правозащитна организация, цитирана от Асошиейтед прес.

Най-малко 16 души са били арестувани в Минск, Гродно, Борисов и други беларуски градове, каза правозащитният център "Вясна". Сред арестуваните са председателят на Беларуския конгрес на демократичните профсъюзи Александър Ярошук и още един от лидерите на профсъюза – Александър Бухвостов. Обвиненията срещу тях не са оповестени публично. Малко преди арестите властите в Беларус обявиха няколко профсъюза за "екстремистки" организации.

Сергей Черечен, бивш кандидат за президент, каза, че служители на органите за сигурност разбили вратата на офиса на профсъюза и са накарали намиращите се в него да стоят изправени до стената часове наред, докато траело претърсването. "Това е нова кампания за разчистване на сметки с гражданското общество", посочи той.

Беларуската асоциация на журналистите каза, че вчера е била задържана и Оксана Колб, главната редакторка на независимия вестник "Новий час".

Беларуските власти предприеха мащабни репресии след масовите антиправителствени протести, избухнали след президентските избори през лятото на 2020 г., с които Александър Лукашенко зае президентския пост за шести пореден път. Опозицията в Беларус, както и Западът, отхвърлиха изборите като фалшифицирани. Тогава бяха арестувани над 35 000 души и стотици бяха бити от полицията. Към момента най-малко 1127 души остават зад решетките, като правозащитните организации определят тези лица като политически затворници.

Лукашенко остана на власт в условията на тежки санкции, които Западът наложи на Беларус. Минск разчита на основния си спонсор и съюзник Русия, която използва беларуската територия, за да започне инвазията си в Украйна, отбелязва АП.

"Лукашенко използва репресии, опитвайки се да продължи да държи положението под контрол, изправен пред нарастващо недоволство от участието на страната във войната в Украйна и от резкия спад на жизненото равнище заради санкциите", каза в интервю по телефона за Асошиейтед прес Светлана Тихановска, която беше основният опозиционен кандидат на изборите през 2020 г. "Беларусите обаче продължават да протестират дори и в тези условия", допълни тя.

mediapool.bg