Кламер БГ - Новини: Безплатни прегледи за пушачи в три града

Безплатни прегледи за пушачи в три града

България

|
Четв, 05 Септ 2019г. 14:01ч.
Безплатни прегледи за пушачи в три града

Безплатните прегледи на пушачи, пасивни пушачи и потребители на бездимни устройства продължават през есента. Вече има нови дати за София, Благоевград и Бяла Слатина, съобщи д-р София Ангелова, председател на сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“.

В София прегледите ще бъдат на 13 и 18 септември и 11 октомври. В Благоевград – 20 септември, в Община Бяла Слатина (област Враца) – на 11 септември.

В София прегледите са в двора на Втора градска болница, Благоевград – до МБАЛ “Пулс“, в Бяла Слатина – до сградата на общината.

За прегледите има задължително записване на тел. 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи) всеки работен ден между 10 и 16 ч. и онлайн чрез сайта на Института за здравно образование www.healthedu.eu

Кампанията се провежда съвместно с Министерство на здравеопазването и Столична община, със съдействието на Института за здравно образование.

Прегледите се извършват в мобилен кабинет – флуорограф, включени са флуорография на бял дроб и спирометрия – измерване количеството на издишания въздух.

През 2018 г. са изследвани 437 души. При 138 от тях се установи Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), която е била недиагностицирана до момента.

Хроничната обструктивна белодробна болест (болестта на пушачите) е вече на трето място в света като причина за смърт.От 10-те най-смъртоносни болести 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза.

mediapool.bg