Кламер БГ - Новини: Безизходицата в САЩ заради финансирането на граничната стена с Мексико продължава

Безизходицата в САЩ заради финансирането на граничната стена с Мексико продължава

Свят

|
Четв, 03 Ян 2019г. 12:42ч.
Безизходицата в САЩ заради финансирането на граничната стена с Мексико продължава

Тръмп и лидерите на демократите в Конгреса не успяха да намерят решение на безизходицата, до която се стигна заради исканията на президента за милиарди долари за финансиране на граничната стена, предават осведомителните агенции.

По време на напрегната среща в Белия дом в четвъртък Тръмп защити своята позиция за стената по границата с Мексико и отхвърли предложенията на демократите за възстановяване на работата на правителството, докато двете страни изгладят различията си.

Демократите бяха също толкова непреклонни и отказаха да отстъпят от предложението си за отделяне на 1,3 милиарда долара за гранична сигурност, заявиха служители, присъствали на срещата.

Президентът Доналд Тръмп е поискал от лидерите на Конгреса на САЩ да отидат отново в Белия дом в петък за продължаване на преговорите за решаване на кризата с частичната парализа на правителството заради спора по финансирането на граничната стена с Мексико, съобщи лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Макарти, цитиран от Ройтерс.

В изявление след снощната среща Макарти каза, че според него Тръмп иска да се намери решение на кризата, предизвикала спиране на работата на някои държавни ведомства.

"Президентът ни помоли да се върнем в петък след гласуванията за лидери" в новия състав на Конгреса, каза Макарти.

"Знаем, че имаме предизвикателство на границата. Искаме да решим този проблем. Искаме правителството да заработи отново. Съдейки по изказванията на президента, той също иска да се постигне решение", добави той.

Самият Тръмп написа вчера в Туитър, че "голяма част" от обещаната от него стена по границата с Мексико "вече е напълно ремонтирана или построена", въпреки че именно той предизвика парализа на правителството заради искането си за финансиране на стената за 5 милиарда долара, пише британският в. "Индипендънт".

Тръмп заяви в Туитър, че все още нератифицираното търговско споразумение, договорено от неговото правителство с Мексико и Канада, предвижда Мексико да плати за стената, която той обеща на своите привърженици. Президентът не представи доказателства в подкрепа на твърдението си, а Мексико го оспорва.

Няколко дни преди да се стигне до спиране на работата на държавния апарат, правителството на Тръмп даде да се разбере, че няма да позволи липсата на финансиране за граничната стена да доведе до парализа. След като обаче видя реакцията на редица водещи поддръжници в медиите към идеята той да отстъпи, президентът втвърди позицията си, отбелязва "Индипендънт".

Развитието на събитията подчертава личните и политическите различия, възпрепятстващи постигането на компромис между президента, който не иска да загуби своята репутация пред верните си привърженици във връзка със знаковото си предизборно обещание, и демократите, които получават от днес контрол върху Камарата на представителите и отказват да отстъпят по въпрос, превърнал се в символ на имиграционната политика на Тръмп, коментира "Ню Йорк таймс".

mediapool.bg