Кламер БГ - Новини: Румен Радев смени трима министри без обяснения

Румен Радев смени трима министри без обяснения

България

|
Четв, 16 Септ 2021г. 13:36ч.
Румен Радев смени трима министри без обяснения

Румен Радев смени трима министри без обяснения

Президентът Румен Радев представи третия си служебен кабинет. Той е почти същият като втория, сменени са само трима министри. Финансите поема Валери Белчев, икономиката Даниела Везиева, а транспорта - Христо Алексиев, но държавният глава не обясни защо маха Асен Василев, Кирил Петков и Георги Тодоров.

Вместо това той поздрави служебния кабинет за постигнатите резултати и отбеляза със съжаление, че политическата класа не е възприела показания от тях нов модел на управление на държавата. По-късно Петков и Василев обявиха официално, че влизат в политиката и това е причината за смяната им.

Румен Радев предупреди, че върху тях ще се изсипят последствията от десетилетия на безхаберие, на застой и корупция, като кризата в енергетиката и цената на тока, хаоса и липсата на законност в пътното строителство, компрементираната още в началото ваксинация.

Държавният глава призова министрите и занапред да работят с мисъл за бедните и слабите, както са го правили през миналите месеци, и да набележат ясен хоризонт за ускорено развитие на страната.

Основната задача пред новото служебно правителство ще бъде да организира прозрачни и честни избори на 14 ноември. Тогава ще се гласува за парламент и президент едновременно.

Новият служебен кабинет ще продължи политиките

Президентът каза, че очаква от новото служебно правителство наред с укрепването на държавността, да работят и с мисъл за бедните и слабите, както са го правили и през изминалите 4 месеца, и да набележат ясен хоризонт за ускорено развитие на страната.

Вие вече се сблъскахте с тежкото наследство на завладяната от олигархията държава и разбрахте колко трудно се възстановява държавността след авторитарно управление. Разбрахте, че разграждането на олигархичната система ще изисква много усилия и време, обърна се президентът към служебните министри. Срещу вас ще продължават да се хвърлят огромни ресурси - парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за своя "бащиния", каза Румен Радев.

Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт. Но вие вече доказахте, че имате характера не само да се изправите срещу тежкото наследство, а и да работите за бъдещето на България, добави президентът.

Той каза също, че срещу служебния кабинет ще се изсипят последствията от десетилетия на безхаберие, на застой, корупция и некомпетентност в различни области. Радев даде пример с кризата в енергетиката и цената на тока, хаоса, по думите му, и липсата на законност в пътното строителство, лишили хиляди честни работници от заплащане, както и с "компрометираната още в началото" ваксинация.

Можем да погледнем с удовлетворение към месеците, през които носихме отговорност за управлението на България, каза президентът. През този период служебното правителство проведе честни избори, намалявайки драстично купения и недействителния вот, каза Радев. Той отбеляза и че за първи път страната ни проведе избори с масов машинен вот. Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, разрухата в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни проекти, осветли и пресече множество корупционни схеми. Сезира прокуратурата по констатираните злоупотреби, противопостави се на модела на завладяната държава, прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишната власт и задвижи контролните системи на държавата, отчете Радев.

Постигнат беше рекорден икономически ръст, рекорден ръст на приходите и исторически ниска безработица, каза държавният глава. Той добави, че правителството е актуализирало бюджета, осигурило е необходимите средства за работещите, бизнеса и здравеопазването във време на криза. Активизирало е социалната политика към най-уязвимите - хората с увреждания, децата и семействата. След 13 години политическо безхаберие актуализирахме пенсиите. Служебното правителство изведе пенсионерите над официалната линия на бедност, каза Радев, като добави, че реформата в ТЕЛК е прекратила унижението над хиляди българи.

Президентът отчете и усъвършенстване на Плана за възстановяване и устойчивост, който, по думите му, се е привел от насипно състояние във вид, готов за изпращане в ЕС. Радвам се и съм благодарен, че защитихме последните девствени плажове по Черноморието ни и предприехме важни стъпки за опазването на българските гори, каза президентът и акцентира и върху спрения внос и изгарянето на вредни отпадъци. Години наред българите се поболяваха от мръсния въздух, докато неколцина близки до старата власт трупаха печалби, заяви Радев.

Президентът отчете и че служебното правителство е овладяло кризата в енергетиката, "заложена от годините безхаберие", овладяло е хаоса в управлението на кризата с COVID-19 и е организирало присъственото обучение в училище. Разкрило е нередностите и извело от "задънена улица" проекта за изграждане на национална детска болница. Премахнало е порочните практики и е преодоляло огромното забавяне при одобряването и разплащането на проектите от Държавния фонд "Земеделие".

След речта на Румен Радев членовете на третия му служебен кабинет положиха клетва.

Фокус в две основни направления

Служебният премиер Стефан Янев благодари на президента за доверието и оценката на свършеното до момента от кабинета от средата на май. Новият служебен кабинет и неговите задължения могат да бъдат фокусирани най-малко в две основни направления, каза премиерът. Той посочи на първо място организацията на честни и прозрачни избори.

Янев изтъкна, че държавата не може да си позволи да функционира в перманентна политическа криза. Нуждаем се от правителство, подкрепено от стабилно парламентарно представителство, което да прави промени, да предлага смислени политически идеи и визии, които да бъдат подкрепени с необходимите законодателни инициативи. Защото българските граждани заслужават това, защото България се нуждае от устойчива перспектива, заяви Янев.

Едновременно с това, времето, което предстои, предстоящите месеци няма да бъдат леки, каза служебният премиер. Предстоят тежки месеци и ще е необходимо да се полагат още повече усилия, така че проблемите на гражданите да бъдат решени по най-добрия начин и да се управляват ефективно наличните вече кризи, както и да се предотвратяват тенденциите за появата на нови, добави Янев.

Уверен съм, че следващият служебен кабинет ще се справи с това тежко предизвикателство и ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин, каза Янев.

Ако трябва с една дума да обобщя това, което ни мотивира при встъпването ни в длъжност, думата е отговорност, заяви премиерът Янев.

Съставът на третия служебен кабинет на Румен Радев:

министър-председател - Стефан Янев

заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика - Гълъб Донев

заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи - Бойко Рашков

заместник министър-председател по управление на европейските средства - Атанас Пеканов

министър на финансите - Валери Белчев

министър на икономиката - Даниела Везиева

министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Христо Алексиев

министър на отбраната - Георги Панайотов

министър на здравеопазването - Стойчо Кацаров

министър на регионалното развитие и благоустройството - Виолета Комитова

министър на образованието - Николай Денков

министър на външните работи - Светлан Стоев

министър на правосъдието - Янаки Стоилов

министър на културата - Велислав Минеков

министър на околната среда и водите - Асен Личев

министър на земеделието, храните и горите - Христо Бозуков

министър на енергетиката - Андрей Живков

министър на туризма - Стела Балтова

министър на младежта и спорта - Андрей Кузманов.

mediapool.bg