Кламер БГ - Новини: Без изненади: БСП предложи подкрепа на Мая Манолова

Без изненади: БСП предложи подкрепа на Мая Манолова

България

|
Ср, 11 Септ 2019г. 20:46ч.
Без изненади: БСП предложи подкрепа на Мая Манолова

Очаквано столичната структура на БСП предложи на партията да подкрепи Мая Манолова за кмет на София. Това стана на градската конференция на социалистите, на която се определят и кандидатите за общински съветници, и

отсъствието на Манолова, която е бивш депутат от левицата.

В лицето на Манолова социалистите обявиха, че виждат възможност за победа на изборите и разрушаване на мнозинството на ГЕРБ в общинския съвет. Лидерите на левицата дори заговориха и за подкрепа от "градската десница" за формирането на ново управляващо мнозинство в съвета. Въпреки че демонстрираха увереност, че могат да спечялт изборите в София с кандидат като Мая Манолова, от левицата не смятат, че могат да имат мнозинство в общинския съвет. Целта им е да удвоят общинарите си в столицата и да си осигурят 14 места в съвета, който се състои от 61 души.

Въпреки първоначално сравнително големия списък с номинации за кандидат-кмет на София от името на левицата - 18, Манолова се оказа без конкуренция. Всички останали 17 номинирани се оттеглили от надпреварата. Нейното име беше и единственото споменато по време на конференцията. За нея гласуваха 142 души, а само двама се въздържаха. Социалистите са решили да се срещнат с Манолова в следващите дни, да обсъдят политиките от платформата на БСП, около които да се обединят.

Преди столичната структура на БСП официално да застане зад бившия омбудсман, лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов каза, че "единствената възможност да нанесем съкрушителния удар на ГЕРБ е кандидатурата на Мая Манолова".

За водач на листата за общински съветници единодушно беше избран именно Паргов. Самата листа трябва да бъде гласувано по-късно днес, но се очаква в нея да бъдат включени част от досегашните съветници на БСП в София като сегашният зам.-председател на общинския съвет Милка Христова. Предстои и предложението за кмет, и това за листа да бъдат одобрени от ръководството на партията, но от думите на лидера на левицата Корнелия Нинова, която присъства на конференцията, се разбра, че това ще е само формалност, а решенията на градската организация на практика са окончателни.

"Вие ще изберете кандидата за кмет, когото ще подкрепим. Вие ще си подредите листата. Ще си кажа личното мнение. Човек с голямо доверие, който е уважаван от БСП, но може да събере и допълнителна подкрепа извън нас с ясни ангажименти към софиянци и с нашата сила като партия и екип, може да бъде успешен модел за спечелване на София и промяна в София", каза Нинова преди гласуването.

"Бих искала Мая да отговори на въпроси и да поеме ангажименти, защото над всеки един от нас стои политиката на БСП" , допълни тя. Думите ѝ прозвучаха като условие към Манолова, но по-късно лидерът на БСП подчерта, че решението за подкрепа няма да бъде променяно и тя не поставя условия за приемането му.

"На втори тур ще разчитаме на "Демократична България"

"30 години не успяхме да направим пробив в столицата. Трябва да си направим изводите от досегашния си опит и да покажем, че сме си научили урока. Манолова има потенциала да мобилизира избиратели, които досега не са ни подкрепяли", каза Паргов преди решението за Манолова да бъде официално взето.

По думите му социалистите трябвало да разбият мнозинството на ГЕРБ в Столичната община и имали шанс да го направят. Затова на втори тур щели да разчитат на избирателите на "Демократична България".

"Ще играем на отделни писти на първи тур, но може да се подкрепяме на втори", каза Паргов и подчерта, че в София социалистите "имат общи идеи с градската десница, а ГЕРБ разчитат на разделението дясно-ляво".

Според него има три условия за промяна на модела на управление на Столична община: "Първото е ликвидиране на абсолютната доминация на ГЕРБ в Столичния общински съвет. Второ - формирането на мнозинство в следващия общински съвет, алтернативно на ГЕРБ, а трето, избран кмет, подкрепящ и изпълняващ програмата на новото мнозинство", каза Паргов.

"Няма защо да се заблуждаваме, че кампанията ще бъде честна, че ще се води с почтени средства и по правилата на демократичните стандартни. Стана ясно, че ще бъде изключително мръсна, безскрупулна, дори брутална. Тя вече започна по този начин", добави още той.

Предизвестеното решение

Още преди Манолова да подаде оставка като омбудсман и да обяви, че се кандидатира за кмет на София, социалистите няколко пъти я определиха като "най-подходящия кандидат". За това, че бившият депутат от БСП ще се включи в битката за столицата, се говори от миналата година, но тя дълго мълчеше и обяви решението си в началото на септември.

Манолова беше издигната от инициативен комитет, в които няма социалисти, но за сметка на това има бивши депутати от НДСВ.

По информация на Mediapool БСП се е съгласила на този ход, защото според ръководството на партията така може да се повтори формулата с успеха на Румен Радев на президентските избори. Разликата обаче е, че в неговия комитет имаше социалисти.

Откакто бившият омбудсман е официален кандидат за кмет, тя повтаря, че ще приеме подкрепа от всички граждани и "София не е дясна или лява". Причината – тя се бори на балотаж да привлече и гласове на десни избиратели, както в сряда каза и Паргов. Именно в търсене на гласове от дясно Манолова потърси подкрепа от по-малки десни формации и вече получи тази на създадената от бившия вицепремиер Меглена Кунева партия ДБГ. Такъв ход обмисля и Единна народна партия на Мария Капон.

Самата Манолова каза, че "няма как да забрани" на партийни централи да я подкрепят. Преди БСП да застане зад нея, това направи АБВ - партията, създадена от президента (2002-2012 г.) и бивш лидер на социалистите Георги Първанов. От формацията още преди месец съобщиха, че водят преговори с БСП за общо явяване на местния вот.

mediapool.bg