Кламер БГ - Новини: Бежанците от Украйна са увеличили населението на Германия до исторически максимум

Бежанците от Украйна са увеличили населението на Германия до исторически максимум

Европа

|
Вт, 27 Септ 2022г. 13:49ч.
Бежанците от Украйна са увеличили населението на Германия до исторически максимум

Бежанците от Украйна са увеличили населението на Германия до исторически максимум

Бежанците, пристигащи от Украйна, са допринесли населението на Германия да достигне най-високите си стойности, съобщи Федералната статистическа служба. В момента в най-населената страна в Европейския съюз живеят над 84 милиона души, предаде Ройтерс.

Германия е с един от най-ниските коефициенти на раждаемост в света и с най-застаряващото население, но нейното богатство, търсенето на работна ръка и сравнително отворената имиграционна политика я превърнаха в привлекателна цел за мигрантите още преди Европейският съюз да отвори вратите си за украинците, бягащи от страната след руската инвазия през февруари.

В доклад, публикуван днес, Федералната статистическа служба заяви, че през първата половина на тази година населението е нараснало с 1 процент или с 843 000 души. През същия период Германия е регистрирала нетна имиграция от Украйна в размер на 750 000 души. Миналата година населението на страната е нараснало едва с 0,1 процента, допълниха от службата.

От обединението на Германия през 1990 г. до сега е имало само три пъти, в които е бил регистриран подобен растеж, като всеки от тях е бил свързан с бежанска вълна. През 1992 г. бежанците от войната в Югославия допринасят за увеличаването на населението със 700 000 души. През 2015 г. Германия допуска влизането на почти един милион бежанци, избягали от войната в Близкия Изток.

Жените са се увеличили с 1,2 на сто, значително повече от мъжете (с 0,8 на сто), тъй като предимно жени и деца са избягали от войната в Украйна.

mediapool.bg