Кламер БГ - Новини: 200 000 души в САЩ може да загинат заради епидемията

200 000 души в САЩ може да загинат заради епидемията

Свят

|
Нед, 29 Март 2020г. 18:31ч.
200 000 души в САЩ може да загинат заради епидемията

Заразените и жертвите на новия коронавирус в САЩ продължават да се увеличават. Случаите на Covid-19 в страната вече са над 124 700, а починалите са близо 2200, показват данни на университета Джонс Хопкинс.

Сред жертвите на вируса е и бебе на по-малко от година. Съобщението за това дойде от властите на американския щат Илинойс.

Основното огнище на коронавируса в САЩ е Ню Йорк. По-рано президентът Доналд Тръмп обяви, че може да постави под карантина целия щат Ню Йорк, щата Ню Джърси и щата Кънектикът, предадоха световните агенции. По-късно обаче държавният глава заяви, че подобна мярка не е необходима и че е поискал от Центровете за контрол и превенция на заболяванията да разпространят "твърдо" становище, разубеждаващо придвижванията с цел влизане или излизане от тези щати, но без да се затварят техните граници.

Тръмп е стигнал до извода да не налага всеобща карантина за трите щата след консултации със специалисти в Белия дом по борбата с коронавируса и с щатските губернатори.

Така жителите на Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът бяха посъветвани да избягват всички ненужни пътувания. Мярката е валидна за 14 дни.

Възможно е починалите от коронавирус в САЩ да достигнат 200 000, а заразените – милиони. Предупреждението за такова развитие на епидемията направи д-р Антъни Фаучи, който е директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести. В интервю пред Си Ен Ен, цитирано от Ройтерс, той заяви, че жертвите на вируса в САЩ може да са между 100 000 и 200 000.

С увеличаването на случаите на заболели от Covid-19 някои градове в САЩ изпитват все по-голям недостиг на респиратори за лечение на хората с тежки симптоми.

Според кмета на Ню Йорк Бил Де Блазио до няколко дни градът ще има нужда от още стотици респиратори. Ще са нужни и още предпазни средства и облекла.

Респираторите в Ню Орлиънс се очаква да бъдат изчерпани до към 4 април, обявиха властите в Луизиана. Не се знае дали местните болници ще получат нови машини от националния резерв. Щатът се опита да поръча 12 000 машини за обдишване от частни фирми, но е получил само 192.

Проблем има и с осигуряването на масови тестове, които да покажат реалното развитие на епидемията, въпреки че правителството обеща, че ще осигури масово тестване.

mediapool.bg