Кламер БГ - Новини: "Барометър България": ГЕРБ леко води пред БСП, 4 партии сигурни за ЕП

"Барометър България": ГЕРБ леко води пред БСП, 4 партии сигурни за ЕП

България

|
Пет, 17 Май 2019г. 12:59ч.
"Барометър България": ГЕРБ леко води пред БСП, 4 партии сигурни за ЕП

Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европейския парламент - ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО, показват данни от проучване на "Барометър България", направено между 10 и 15 май сред

843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране, предаде БТА.

Според данните има определен дял от колебаещи се избиратели, които биха могли да повлияят на крайните резултати в изборния ден.

На въпрос "Ще гласувате ли на изборите за Европарламент на 26 май?" 33.8% заявяват, че със сигурност ще гласуват, 36.5% се колебаят, а 29.7 на сто категорично няма да гласуват.

Отговорите на анкетираните, твърдо заявили, че ще гласуват, на директния въпрос за кого планират да гласуват в края на май - показва, че след значимия отлив от одобрение последните седмици ГЕРБ отново отбелязва лека преднина пред БСП

- подкрепата от 31.9% е генерирана до голяма степен от твърдите привърженици на партията, които затвърждават позицията си с наближаване на изборния ден и като отговор на негативната кампания, отбелязват от "Барометър България".

БСП - със 31.2 на сто заявили желание да гласуват за листата, не успява да привлече допълнителна подкрепа извън традиционния си електорат, защото масовата част от избирателите не я разпознават като желана алтернатива и горе-долу изравнените позиции с ГЕРБ в последно време могат да изиграят лоша шега на столетницата, като мотивират вот срещу нея и за опонентите, смятат анализаторите.

Според данните се наблюдава отчетливо одобрение за ВМРО – 7% към момента заявяват твърдо намерение да гласуват за тях.

ДПС също ще имат представители в следващия европейски парламент с 8.8 на сто подкрепа. Социолозите уточняват, че трябва да се има предвид, че резултатът им на изборите е трудно прогнозируем с точност поради спецификата на традиционния им електорат и вътрешните процеси, протичащи в движението.

Останалите формации към момента остават под прага за излъчване на представител в Европейския парламент, като се наблюдава значим дял избиратели, които все още се колебаят дали да отидат до урните и за кого да дадат вота си, ако го сторят.

На респондентите, отговорили с „колебая се“ на въпроса дали ще гласуват на евроизборите, е зададен допълнителен въпрос

- ако все пак отидат до урните, за кого са по-скоро склонни да гласуват. ГЕРБ биха могли да мобилизират 14.3 на сто от колебаещите се избиратели и да подобрят резултата си. ВМРО има потенциал да привлече допълнително 21.4 на сто от тези, които все още не са взели решение.

БСП трудно, поне на този етап и за тези избори, ще разширят значително подкрепата си извън традиционните си гласоподаватели, но все пак биха могли да привлекат вота на 8 на сто от колебаещите се избиратели с леви убеждения в конкуренция с "Коалиция за България" (АБВ).

mediapool.bg