Кламер БГ - Новини: Баровете обмислят протести заради затварянето

Баровете обмислят протести заради затварянето

България

|
Пон, 26 Окт 2020г. 14:08ч.
Баровете обмислят протести заради затварянето

Собствениците на барове, дискотеки и нощни клубове обмислят протести заради затварянето на заведенията им и поискаха компенсации за блокирания им бизнес. Оттам са категорични, че много от работниците им не могат да използват повторно борсата и твърдят, че правителството използва областните Covid щабове за бушони, за да се насочва недоволството на бизнеса към тях.

Нощните заведения вече са затворени в София, Перник, Благоевград, Сливен, Габрово, Шумен.

"Даването на правомощия на областните щабове има за цел те да са бушони - те да взимат решенията за затваряне на заведения, а не правителството, и нашето недоволство да се насочи към тях", заяви пред БНТ Лъчезар Захариев, съпредседател на Сдружението на заведенията в България.

Браншът настоява и за отговор на въпроса защо се затварят заведенията им, след като в края на миналата седмица са имали среща със здравния министър и на нея са били уверени, че няма да се стига до тази мярка. Договорено тогава е единствено ограничаване на капацитета на заведенията, така че един клиент да ползва 2 кв. м. търговска площ. След затварянето им от Сдружението на заведенията

иска компенсации от градоначалниците.

"Откъде накъде кметовете ще затварят един бизнес без компенсации? Ако знаеха, че трябва да платят компенсация, нямаше да ни затворят", каза Захариев. Той посочи, че някои от заведенията са наели артисти за хелуин, специални украси, ангажирали и музиканти. Сдружението не вярва, че затварянето на заведенията ще е само за 2 седмици и посочва, че няма да работят в най-силния период за бизнеса им - 8 декември и посрещане на Нова година, за която вече имали резервации.

От Сдружението на заведенията твърдят още, че между 100 000 и 120 000 души ще останат без работа. "Кметовете трябва да поемат отговорност към тези хора. Масово те вече са изразходвали всички платени и неплатени отпуски, някои са били на борсата и сега ще загубят право и на обезщетения", каза още Захариев.

От Сдружението на заведенията цитираха здравно изследване, според което само 49 човека се били заразили с Covid от нощните заведения и този тип заведения били на 10 място по опасност за разпространение на вируса. Той бе категоричен още, че инспекциите в заведенията в страната намирали спорадични нарушения, навсякъде се носели маски и се правила дезинфекция. От 3000 проверки в търговски обекти има констатирани 10 нарушения, твърдят от бранша.

mediapool.bg