Кламер БГ - Новини: Бареков, когато го пожелаят

Бареков, когато го пожелаят

Анализи и Коментари

|
Ср, 12 Авг 2020г. 18:23ч.
Бареков, когато го пожелаят

Мине не мине време, и в новинарския поток внезапно изскача Николай Бареков. Този герой на политическата буфонада се активира винаги, когато статуквото изпитва паническа нужда да пренасочи общественото внимание от реален към измислен скандал или да съсипва нечия репутация.

Върхов момент в кариерата му бе "аферата Костинброд" през 2013 г., в партньорство с ръководената от Сотир Цацаров прокуратура. Аферата нямаше да произведе същия ефект без участието на Бареков, към онзи момент водещ и директор на финансираната от КТБ телевизия ТВ 7 и близък с тогавашния тандем Цветан Василев-Делян Пеевски. Разпадът на тандема повлече КТБ, а с нея и ТВ 7, но Бареков вече бе в спасителната капсула на партията си "България без цензура", щедро финансирана с парите на източената банка, благодарение на които стана и евродепутат.

Необезпокояван от прокуратурата, която иначе усърдно нищеше къде са отишли парите от КТБ, Бареков влезе трайно в ново амплоа. От влизането си в политиката през 2013 г. Бареков изпълнява една и съща роля – на политически буфосинхронист, създаващ фалшиви дубликати на гражданско-политическа активност, за да обърква хората.

Една от последните му имитации е учреденият от него "Антикорупционен фронт", която е отровна гъба двойник на създадената през 2017 г. неправителствената организация "Антикорупционен фонд", който се занимава с разкриването на корупцията по върховете на властта и свързаните с нея кръгове. Основната мишена на барековия фронт са опозиционно или критично настроени към властта фигури и медии.

Възходът му в журналистиката съвпадна с възхода на Бойко Борисов в политиката. Двамата бяха обвързани в крепко приятелство. През 2006 г. Бареков, тогава водещ на сутрешния блок на бТВ, сключи граждански брак и Борисов, в качеството си на столичен кмет, лично извърши бракосъчетанието.

През 2008 г. Бойко Борисов обяви в предаването на Бареков, че се страхува за физическото си оцеляване. Тогавашният столичен кмет и бъдещ премиер обясни, че БСП и ДПС готвят покушението му заради политическите щети, които им нанася. Тогава двамата с Бареков затвориха шоуто с по един кръст за Бог да пази.

Пет години по-късно Бареков обяви пред "Пик", че Бойко Борисов е поръчал убийството му.

"Той иска да ме убие по същия начин, по който той и Румен Николов-Пашата отстраняваха неудобни за тях хора, по времето, в което той беше главен секретар на МВР. Убийството ми е поръчано на наемни убийци", съобщи той. Реакцията на Борисов бе доста спокойна – отговори, че не познава Бареков.

С края на мандата на предишния състав на Европарламента политическата кариера на Бареков окончателно угасна, но не и ролята му на агент-провокатор на повикване.

През 2016 г. прокуратурата съобщи, че е образувала досъдебно производство за финансирането на "България без цензура" на Бареков. Сигналът за това дело бе подаден през 2014 г. от "Протестна мрежа", но този случай все още стои на трупчета. Изненадващо през 2019 г. прокуратурата образува дело за пране на пари срещу острието на БСП за последните европейски избори Елена Йончева, докато Бареков остана обграден от прокурорска тишина.

През това време основни свидетели по делото "КТБ" описват как парите за Бареков от КТБ първо били слагани в пликове после в чанти и накрая в чувал. Наблюдаващ прокурор по делото "КТБ" е Иван Гешев, избран през 2019 г. за главен прокурор. Както обича да повтаря самият Гешев, наблюдаващият прокурор си решава...

През 2014 година Бисер Миланов – Петното обяви публично, че Бареков е организирал протестите срещу бившия заместник-главен прокурор Камен Ситнилски. Преди да почине Ситнилски бе най-сериозната опозиция на главния прокурор Сотир Цацаров, но Висшият съдебен съвет се саморазправи с него.

Бареков изглежда е винаги там, където има нужда от него. В държава със сравнително нормални медии номерата му нямаше да минават, но неговите крясъци са усилвани от контролираните от Делян Пеевски и ГЕРБ медии. Така се създава и фалшивата илюзия, че се говори нещо важно, докато от години се върти една и съща плоча.

През 2017 г. Бареков направи всичко по силите си, за да провали конференцията в Съдебната палата с участието на Лаура Кьовеши, която бе в София по покана на председателя на върховния съд Лозан Панов. Евродепутатът се яви пред зала "Тържествена" в съдебната палата със сако и тениска с лика на Левски, за да нахълта неканен в залата. Целта бе просто циркът.

Бареков за кратко бе подкрепен от Илияна Беновска от "Канал 3" и радио К2. Докато съдия Панов обясняваше нуждата от реформа на българската прокуратура, Бареков искаше да даде "доказателства" на Кьовеши как "Лозан Панов, Иво Прокопиев и Христо Иванов защитават само корпоративни интереси в политиката и в съдебната система и нямат никакъв интерес в България да се води реална война с корупцията".

Сега хиляди българи протестират с искане за оставката на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Всичко започна с акцията на Христо Иванов пред незаконния летен сарай на Ахмед Доган в "Росенец" и захвърлянето на българското знаме от охраната на НСО. В отговор Бареков организира протест пред лятната вила на Иво Прокопиев край Созопол, която е законно построена и запорирана от КПКОНПИ.

През месец май укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков вадеше разговорите си с Бойко Борисов и Владислав Горанов. Той изрази готовност да счупи омертата за корупцията по върховете на властта като даде показания за подкупи на стойност над 67 милиона лева, предадени чрез посредници на Борисов и Горанов.

През това време "Антикорупционният фронт" на Бареков излезе с "разследване" за финансови злоупотреби от трима евродепутати от БСП. Бареков не успя да се сети сам дори и за тая история. Година по-рано бяха извадени солидни доказателства, че самият Бареков доста брутално е "доил европейската крава" .

По перверзния закон на новата българска нормалност, обаче, колкото повече се дъни Бареков, толкова по- удобен е за онези, чиято работа върши.

mediapool.bg