Кламер БГ - Новини: Банов не разбирал "казуса" с Червената къща

Банов не разбирал "казуса" с Червената къща

България

|
Пон, 11 Май 2020г. 17:08ч.
Банов не разбирал "казуса" с Червената къща

Не разбирам казуса с Червената къща. Вежди Рашидов е талантлив артист и като всеки такъв е човек на крайностите. Той силно люби и мрази.

Така министърът на културата Боил Банов коментира в понеделник острите критики на предшественика си и настоящ председател на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов. В неделя Рашидов нападна Банов за това, че Министерството на културата искало да даде под наем дома на скулптура Андрей Николов, дарен от него на държавата. Според него той трябва да стане галерия, а прекратяването на отношенията с предишния наемател – Центърът за култура и дебати, било една от каузите на Рашидов. Бившият министър обясни още, че ще иска среща с премиера Бойко Борисов и намекна за оставка на Банов.

В понеделник Банов заяви, че също е против отдаването под наем на Червената къща, която е част от Националната художествена галерия. Тя трябвало да се превърне в музей, но тъй като част от имота била частна собственост, това към момента не можело да стане.

"Казус от такъв характер, какъвто го представят някои хора, не виждам и не разбирам. Там проблемът е частният собственик. Надпартерният етаж, който е негова собственост, е нещо като хостел. Защо в годините никой не се е опитвал да се справи с това. То много е лесно да коментираш сега, а нищо да не си направил", каза Банов, без да назовава имената на коментиращите.

Добави, че Вежди Рашидов е човек, когото уважава и с когото работи добре.

Допусна, че "вероятно запалването за тези коментари е, защото засичаме в един сайт, че частният собственик се опитва да отдаде под наем неговата част". Според културния министър това обаче нямало как да стане, тъй като къщата е публична държавна собственост. За това ръководството на Националната галерия предприело действия и обявата за отдаване под наем била свалена от въпросния сайт.

Банов добави, че Националната галерия непрекъснато се опитва да влезе в контакт със собственика, за да плаща наем и да ползва пространството, но засега няма резултат.

Банов смятал да води разговори с премиера Борисов, за да откупи държавата останалия дял от Червената къща.

mediapool.bg