Кламер БГ - Новини: Баневи са обвинени за "бандитската приватизация" на "Полимери"

Баневи са обвинени за "бандитската приватизация" на "Полимери"

България

|
Нед, 28 Окт 2018г. 16:23ч.
Баневи са обвинени за "бандитската приватизация" на "Полимери"

Семейство Николай и Евгения Баневи, които бяха арестувани в петък сутринта в град Ница, са с повдигнати обвинения за за престъпно сдружаване за периода 2009-2018 г. и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г.

"Това дело ще онагледи т. нар. бандитска приватизация", коментира заместникът на главния прокурор Иван Гешев. Отправна точка на съдебното производство бил приватизираният завод "Полимери" и неговото "източване и обезкостяване", посочи той.

Преди около година подобна оценка на одържавяването на "Полимери" даде и премиерът Бойко Борисов. Той обяви за "разбойническа" приватизацията на бившия завод в Девня и каза, че е говорил с главния прокурор Сотир Цацаров и е поискал хората, които са "причинили този пладнешки грабеж", да понесат отговорност. Това се случи по време на посещение на Борисов в завода, при което държавата отпусна 15 млн. лв. за обезвреждане във Франция на опасния химикал трихлоретан, съхраняван към онзи момент в съоръженията. Тогава Борисов бе гневен, че държавата трябва да харчи пари за разграбения завод, докато собствениците му карат "Мерцедес" и "Майбах" и дават оценки на правителството.

Приблизително по същото време ГЕРБ излезе с идеята да се промени конституцията, така че да се премахне давността за престъпления, свързани с приватизацията в периода 1992 - 2017 г., а също и да се развалят със задна дата приватизационни сделки. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров като "гражданин" подкрепи развалянето на сделките, но така и не се стигна до законодателни промени.

Заводът "Полимери" бил "обезкостен"

Семейната двойка Баневи е разследвана и за източването на други предприятия, които те са придобили по време на т.нар. масова приватизация. Става дума за предприятието "Елма" Троян - също накрая нарязано за скрап, а също и за завода в Костенец, продаден през 2012 г. на КТБ.

Общият размер на присвоеното имущество е над 1.5 млн. лв., а щетата за фиска е над 500 000 лв., каза наблюдаващият прокурор по делото Мария Дойчева. Тя уточни, че в обвиненията не са включени апортите.

На журналистически въпрос защо чак сега се предприемат действия по случая "Полимери", Иван Гешев заяви, че "трябва да се има поглед върху териториалния обхват на цялата страна и да се сглоби картинката от пъзела".

"Терминът, който употреби един колега, е обезкостяване. Може би това нагледно на жаргон онагледява цялата ситуация. От първата вълна на масовата приватизация се придобиват предприятия. Към този момент държавата не е обвързала това по никакъв начин, с какъвто и да е контрол последващ, нито дали ще се развиват тези предприятия, нито дали ще се инвестира в тези предприятия, нито дали ще се увеличават работни места, абсолютно нищо. Някой ти подарява едно предприятие. И за това няма никакъв контрол. Резултатът с "Полимери" е, че започва неговото източване по различни начини и накрая стигаме до откровеното рязане на скрап на каквото е останало от завода. Резултатът е 1800 души на улицата само от това предприятие", каза Гешев.

По думите на прокурор Дойчева източването ставало като парите от продаваните в чужбина стоки се превеждали не по сметката на завода, а към сметки на фирми, контролирани от фамилията Баневи, както и чрез взимане на пари на ръка от касата на завода.

"Дружеството не развива активна търговска дейност от 2010 г., но до 2012 г. то има все някаква търговска дейност. Данните за извършвани престъпления са от свидетелски показания, които сега ще засечем със счетоводната документация. Работата по случая е започнала след сигнализираща справка, пристигнала миналия месец в Специализираната прокуратура. След това сме изискали всички спрени, висящи в страната дела по този случай. Обединили сме четири от тях, като сме ги възобновили. Те са били спрени от прокурори – едно е в Окръжна прокуратура – Варна, две в Софийска градска прокуратура и едно висящо в Софийска районна прокуратура, което не е спряно. Делата са били спрени заради това, че са се водили срещу неизвестен извършител", поясни Дойчева.

Парите от продажбите отивали в офшорни фирми на семейство Баневи, за което разследващите са открили документи в дома на арестуваното семейство. Пак там са намерени злато и скъпоценности. Разследващите са успели да проникнат в имението с помощта на спецотряда "Кобра", каза директорът на СДВР Ивайло Иванов.

"Там се наложи да използваме нашия специализиран сектор "Кобра". Това е едно огромно имение, много голямо по площ, много стаи имаше, много добре укрепени помещения и действително едната брава, по наша информация, струва само около 800 лева и това беше изключително трудно за отваряне. Ключарят няколко часа се мъчи, това бяха професионалисти хора, които само с това се занимават, да могат да ги отворят. Именно зад тази врата бяха въпросните документи и ценности", каза Ивайло Иванов.

Децата на Баневи останали без надзор по време на ареста

Междувременно, адвокатите на богатото арестувано семейство съобщиха пред медиите, че ще внесат възражения на обвиненията на специализираната прокуратура и се оплакаха от нехуманното отношение към децата на фамилията по време на ареста.

Трите деца - на 13 и 9 години, са били оставени сами по време на "зрелищния" арест във Франция.

"Пита се защо е било необходимо зрелищно да ги арестуват във Франция, след като само след два часа това е можело да стане в София? Самолетните билети го доказват. След ареста на родителите им, децата – най-голямата на 13 години, а двамата близнаци на 9, остават безпризорни на летището почти без пари. Защо е било нужно такова жестоко отношение към децата? Децата са вече 3 дни без надзор в къщата, където са успяли да се върнат. Защо е необходимо всичко това да се случва пред очите на децата и изобщо с тях? В Европейския съюз се проявява хуманност към всяко живо същество, а три деца са изоставени на улицата, безпомощни да се справят със ситуацията", питат адвокатите на Баневи.

Разследващите у нас отговориха, че въпросът трябва да се насочи към френската полиция, която е извършила ареста. "Не съм запознат по начина, по който са арестувани, този въпрос е към френските власти. Много деца от много заводи и те са останали сами. Приятен ден", завърши Иван Гешев.

mediapool.bg