Кламер БГ - Новини: Съдът пак отказа да пусне Николай Банев от ареста

Съдът пак отказа да пусне Николай Банев от ареста

България

|
Пет, 01 Фев 2019г. 18:32ч.
Съдът пак отказа да пусне Николай Банев от ареста

Съдът за пореден път отказа да освободи от ареста бизнесмена Николай Банев. Той е в килия от средата на декември 2018 г. Заедно се него бе задържана и съпругата му Евгения. Двамата са обвинени в източване на предприятия, данъчни престъпления и изпиране на 1 млрд. лв. Те бяха арестувани във Франция, след като българските власти издадоха европейска заповед за арест. Заедно с тях обвинения за участие в престъпна група получи и майката на Банев – Мария.

Самият Банев отрича всички обвинения. На едно от съдебните заседания той заяви, че ако някой може да изпере 1 млрд. лв., той трябва да стане президент на САЩ. В петък пък описа процеса като "крадецът вика дръжте крадеца". Основната част от показанията нямат нищо общо с истината, по делото става дума за публични акционерни дружества, които имали колективни органи на управление.

"Конкретно "Полимери” и "Елма” имаха заместник-директор, който отговаряше за защитата на акционерите. Той е контролиран директно от Комисията за финансов надзор. Акциите бяха едни от най-търгуваните на Българската фондова борса. В "Полимери” имаше над 2000 акционери. Как си представяте, че ще правят това, което Николай Банев има каже", заяви той, цитиран от БГНЕС.

Според разследващите Банев е използвал нелегално внесен в килията му телефон, за да пише съобщения на майка си и искал от нея да повлияе на свидетели. Възрастната жена отрече.

За намерения телефон се разбра от зам.-главния прокурор Иван Гешев. Той твърди, че Банев е имал друга цел - да организира у нас проруска партия и да търси политическо убежище за себе си и семейството си в Русия. Била му обещавана защита от руски адвокати пред Европейския съд по правата на човека, започване на "хибридна война" в негова защита, както и медийна атака срещу разследващите.

В писмо от ареста бизнесменът обяви, че това са серия лъжи. "Никога не съм искал политическо убежище от руските лобисти, според зам.- главния прокурор. Точно обратното. Моите приятели от Русия, за разлика от смълчаните ми приятели в България, предложиха Евгения и децата ни да получат политическо убежище, човешки условия за живот и училище, където да се учат децата. Същите деца, които не са прегърнали родителите си вече седемдесет и четири дни”, написа той.

mediapool.bg