Кламер БГ - Новини: Банев остава в ареста и иска разпит на Борисов

Банев остава в ареста и иска разпит на Борисов

България

|
Пон, 21 Окт 2019г. 17:20ч.
Банев остава в ареста и иска разпит на Борисов

Бизнесменът Николай Банев, който от близо година е задържан, остава в ареста. Това реши в понеделник специализираният наказателен съд на първото заседание по делото за данъчни престъпления срещу него, съпругата му Евгения и майка му Мария. Тримата са обвинени и за участие в престъпна група за пране на пари.

Освен да бъде пуснат от ареста, Банев поиска да бъдат разпитани като свидетели премиерът Бойко Борисов и някогашните министри на икономиката - Трайчо Трайков и на вътрешните работи - Цветан Цветанов.

Евгения Банева твърди, че още преди години заедно със съпруга й са подавали сигнали за състоянието на предприятията, които управляват. Имало и сигнали за фалиралото "Полимери".

"Тези материали са отделени в 27 чувала. Тепърва съдията позволи тези материали да ни бъдат предоставени в копия, за да имаме и ние достъп до една дългогодишна кореспонденция, свързана с престъпното бездействие на институциите, в продължение на доста години, и неглижиране на всички сигнали, които ние сме отправили до Министерство на икономиката, до министър-председателя, до Цветан Цветанов, като министър на вътрешните работи, и до други институции", заяви тя, цитирана от БНР.

Банев пък разказа пред съда, че в ареста имало хлебарки и мишки, за които задържаните сами правели капани, и нямало топла вода. Бизнесменът обясни, че арестантите слагали храна в чаша с вода, а на сутринта я намирали пълна с хлебарки. Той се оплака, че на близките му било забранено да му донесат костюм, с който да се яви пред съда.

В крайна сметка съдът реши, че той трябва да остане в ареста, защото иначе има опасност да повлияе на свидетели.

На делото така и не бе даден ход, защото прокуратурата пропусна да представи справки и декларации от НАП.

"Просто това е наложително, за да кажете на някой, че не си е платил данъците! На днешното заседание съдът прие, че доказателствата, които се искат, трябва да са налице - не само за въпросните справки на хора и приложенията към тях, а и за доказателствата в чувалите, които прокуратурата формално държи по другото дело - че тя трябва да представи на другото съдебно заседание копие от доказателства, заверени, за да могат да бъдат взети предвид", обясни адвокатът на Банев Татяна Дончева.

Преди няколко месеца прокуратурата реши да раздели делото срещу бизнесмена. Затова бе внесен обвинителен акт за данъчни престъпления и пране на пари. По други материали, за евентуално присвояване, започна отделно разследване.

mediapool.bg