Кламер БГ - Новини: Балотажът: ГЕРБ запазва София, Пловдив и Варна, но губи Русе, Благоевград и Ямбол

Балотажът: ГЕРБ запазва София, Пловдив и Варна, но губи Русе, Благоевград и Ямбол

България

|
Пон, 04 Ноем 2019г. 01:04ч.
Балотажът: ГЕРБ запазва София, Пловдив и Варна, но губи Русе, Благоевград и Ямбол

ГЕРБ си запазва кметските постове в София, Пловдив и Варна, но губи Русе, Благоевград и Ямбол, показват предварителните резултати от втория тур на местните избори. Йорданка Фандъкова печели четвърти мандат в София с 50.3% от гласовете срещу 45.7% за Мая Манолова, по данни от паралелното преброяване на "Алфа рисърч". Първоначално данните даваха около 10% разлика между двете, но при паралелното преброяване тя се стопи. От щаба на Манолова пък заявиха, че ще искат касиране на изборите заради съмнения за манипулации на резултатите от страна на ГЕРБ. Повод за искането е отказът на председателя на общинската избирателна комисия в София Полина Витанова да пусне председателят на инициативния комитет на Манолова Никола Вапцаров в зала "Арена Армеец", където се обработват резултатите от вота.

Това са първите кметски избори от десетилетие насам, които кандидатът на ГЕРБ не печели от раз.

Именно битката за София бе разглеждана като големия залог на тези избори, тъй като евентуална загуба на Фандъкова можеше да разклати позициите на управляващата партия ГЕРБ. Макар че развръзката в столицата и повечето областни градове е в полза на ГЕРБ, данните на ЦИК от първия тур показаха сериозен спад на подкрепата към ГЕРБ, измерена в брой гласове, спрямо вота през 2015 г.

Според неокончателните резултати ГЕРБ печели в 9 областни града, БСП в 4, а в други 5 победителните са от други партии или са независими.

На 3 ноември се проведоха и балотажите за райoнните кметове в София.

Управляващата партия запазва кметските места в Смолян, където според неокончателните резултати печели досегашният кмет Николай Мелемов. В Ловеч печели Корнелия Маринова от ГЕРБ, а в Сливен - Стефан Радев също от управляващата партия.

ГЕРБ обаче загуби изборите в Благоевград - градът първенец по санирани блокове по националната програма. Там досегашният кмет Атанас Камбитов загуби от независимия и подкрепен от БСП кандидат Румен Томов.

В Русе печели кандидатът на БСП Пенчо Милков.

В Ямбол кмет в следващите 4 години ще бъде Валентин Ревански от партията "Пряка Демокрация". Досега градът се управляваше от ГЕРБ.

ГЕРБ губи и във Видин, където при 100% паралелно преброяване на "Галъп" води кандидатът на местна коалиция, в която влизат СДС и няколко десни партии, Цветан Ценков с 57.8%. Опонентът му и досегашен кмет от ГЕРБ Огнян Ценков губи с 39.7%.

Доста оспорван е вотът в Перник. Двамата кандидати - досегашният кмет от ГЕРБ Вяра Церовска и кандидатът на БСП Станислав Владимиров, са с около 2 процентни пункта разлика помежду си и през целия ден си разменят водачеството. Към момента води Владимиров.

Още преди края на изборния ден лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов обяви, че за него местните избори са приключили на първи тур. След балотажа той обяви загубата на ГЕРБ в някои областни градове за "връщане към нормалността" и обеща чистка в структурите на партията.

Избирателната активност на втория тур на местните избори в страната е 35.80% към 17.30 часа., съобщиха от Централната избирателна комисия.

В сравнение с първия тур на местните избори на 27 октомври активността в страната към този час е по-ниска, като тогава е била 42.85%.

В София активността на балотажа към 17.30 часа е 33.34 %. Най-висока е в Белене - 77.89%, а най-ниска - във Варна - 23.37%.

Фандъкова с пореден мандат

Кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова успя да се пребори за пореден мандат въпреки сериозната конкуренция на издигнатата като независим кандидат и подкрепена от БСП Мая Манолова. Първоначално бе обявено, че разликата между двете е около 10 процентни пункта, но в последствие се стопи.

Резултати от екзитпол на "Галъп"

Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) - 49.7%

Мая Манолова (независима, подкрепена от БСП, АБВ, ДБГ и други) - 45%

В столицата обаче имаше и избори за районни кметове в 22 от 24-те столични района, а в няколко от тях кандидатите на ГЕРБ и досегашни кметове тръгнаха от втора позиция. Неофициалната информация е, че ГЕРБ губи част от районите предибно от "Демократична България".

Официални изявления в изборната нощ дадоха и Йорданка Фандъкова, и Мая Манолова. Фандъкова обяви, че е разбрала какво са ѝ казал хората на тези избори - очакват работа, но и промяна. Манолова пък намекна, че ще прави политически проект. БСП запазиха мълчание в изборната нощ, но за сметка на това лидерът на социалистите във Варна обяви, че ще поиска оставката Корнелия Нинова и цялото ръководство на партията. От ДПС нападнаха партията на Бойко Борисов и поставиха под въпрос легитимността на изборите.

Председателят на инициативния комитет, издигнал Манолова, - Никола Вапцаров, коментира, че трябва да се изчакат крайните резултати от изборите или поне паралелното преброяване. Според него в изборния ден имало огромни злоупотреби, а само той подал над 25 сигнала. Вапцаров заяви, че някои от тях са за купуване на гласове. "В някои квартали са виждали как идва колата с парите, започват да раздават. Сега ще следим внимателно въвеждането на данните и ще изчакаме тогава да дадем коментар дали ще обжалваме резултатите", добави Вапцаров. Според него екзитполът може да е грешен, тъй като "едни от избирателите ни са традиционно в ляво, другите традиционно в дясно" и вторите нямало никога да си признаят, че са гласували за Манолова.

Фандъкова успя да спечели изборите, въпреки че преди вота, изследванията показваха, че има възможност кмет да стане и Мая Манолова. Старият нов кмет на столицата загуби на първи тур около 76 000 гласа в сравнение с последния кметски вот, когато тя спечели от раз с голяма подкрепа. През последния си мандат тя натрупа доста негативи заради ремонта на централната улица "Граф Игнатиев", проблемите със замърсяването на въздуха, както и с презастрояването на града.

Новият мандат на Фандъкова вероятно няма да е толкова комфортен като предишните заради крехкото засега мнозинство в общинския съвет. След първия тур първа политическа сила в местния парламент отново е ГЕРБ, но с 27 съветника (при 30 в предишния мандат). Партията може да направи мнозинство със съветниците от ВМРО и "Атака", но то ще е доста крехко. За това в седмицата преди балотажа Фандъкова обяви, че е водила разговори за бъдещото сътрудничество в съвета с "Демократична България" и независимият общински съветник Борис Бонев. Влизането на нови хора в общинския съвет пък се очаква да доведе до повече критика към решенията на кмета и мнозинството.

Липсата на избор във Варна направи Портних отново кмет

Досегашният кмет на Варна от ГЕРБ Иван Портних печели нов мандат с около 30 процентни пункта пред опонента си на балотажа Костадин Костадинов от националистическата партия "Възраждане". Според предварителните проучвания резултатът на Портних е над 60%.

Резултати от екзитпол на "Галъп"

Иван Портних (ГЕРБ) -

61,5%

Костадин Костадинов ("Възраждане)- 35,3%

Избирателната активност в областния град обаче е много ниска - под 24% към 17 часа. В социалните мрежи много хора от града коментираха, че не виждат смисъл да гласуват за "по-малкото зло".

Още преди изборите се очакваше Портних да спечели нов мандат не толкова заради заслугите си за града, а заради липсата на алтернатива за избирателите. В БСП се изпокараха при номинацията на кандидат за кметския пост, което на практика обрече номинираната от левицата Анелия Клисарова. От "Демократична България" пък обявиха доста късно кандидатурата си - Стела Николова. Въпреки това тя успя да направи силна кампания, но не и да натрупа достатъчно подкрепа, за да отиде на балотаж.

Във Варна също има балотажи и за повечето райони.

Пловдив - с нов кмет, но пак от ГЕРБ

Сериозната разлика между Здравко Димитров (ГЕРБ) и Славчо Атанасов (ВМРО/НФСБ) остана и на втория тур на местните избори в Пловдив. Досегашният областен управител, издигнат от управляващата партия, успя да събере около 57% от подкрепата на гласоподавателите в Пловдив, според неокончателните резултати. Разликата между него и Атанасов по последни данни е около 20 процентни пункта.

Резултати от екзитпол на "Алфа рисърч"

Здравко Димитров (ГЕРБ) - 56.9%

Славчо Атанасов (НФСБ/ВМРО) - 38.6%

Избирателната активност в града обаче е под 30%.

"Екзитполовете винаги се провалят. Докато поне 30% от т. нар. паралелно преброяване не се видят, до тогава не се знае кой ще е кмет на Пловдив", заяви Славчо Атанасов след края на изборния ден пред БНТ.

Преди изборите се очакваше битката между Димитров и Атанасов да е доста по-оспорвана, а някои социологически проучвания показваха, че кметското място може да бъде спечелено от кандидата на НФСБ и ВМРО. Димитров обаче успя да увеличи преднината си в последните седмици на предизборната кампания и в крайна сметка печели изборите.

Той ще поеме кметския пост от досегашния кмет от ГЕРБ Иван Тотев, а очакванията са Димитров да направи ревизия на управлението на предшественика си.

Общинският съвет в Пловдив също е доста шарен. В него влизат 10 формации, а ГЕРБ макар и с най-много няма мнозинство.

Отстъпление в Русе, Благоевград и Ямбол

Без изненада ГЕРБ не успя да спечели кметското място в Русе. Там победител според предварителните резултатите е кандидатът на БСП Пенчо Милков. Той събира около 60 на сто от подкрепата на гласоподавателите в града при около 40% за номинираната от ГЕРБ Диана Иванова.

Загубата на ГЕРБ в Русе беше очаквана заради вътрешните конфликти, които излязоха наяве около смяната на местното ръководство на партията.

"Подкрепата си обяснявам с това, че гражданите не гласуваха за партия, а за личност. Това беше цялата ни кампания", коментира Пенчо Милков от БСП.

Досегашният кмет на Благоевград Атанас Камбитов губи изборите от незавасимия кандидат, подкрепен от БСП Румен Томов. Още преди изборите се очакваше ГЕРБ да има проблеми в областния град, но Камбитов все пак беше фаворит за поста. Още на първи тур обаче той беше победен от Томов, който води с около 15 процентни пункта и на балотажа.

В Ямбол победата е за Валентин Ревански от не особено известната в национален мащаб формация "Пряка Демокрация". В града кандидатът на ГЕРБ дори не успя да стигне на балотаж. Така на втория тур Ревански спечели срещу номинираната от БСП Катя Георгиева. Ревански коментира, че не е член на никоя партия и на практика е независим. Обяви, че ще работи за града и неговите граждани.

Вероятно лошият резултат на ГЕРБ в града се дължи на това, че предишният кмет от партията - Георги Славов, в настоящите избори се яви като независим, а ГЕРБ издигна Димитър Иванов. И двамата не се добраха до балотаж.

В Пазарджик, Добрич, Плевен, Шумен печелят досегашните кметове

Очаквано на балотажите в Пазарджик и Плевен бяха спечелени от досегашните кметове, които водеха и след първия тур.

В Пазарджик дългогодишният кмет Тодор Попов от Местна коалиция "Новото време" побеждава Благо Солов от БСП. Още на първия тур Попов водеше с около 26 процентни пункта пред опонента си.

В Плевен Георг Спартански (независим, подкрепен от "Демократична България") води пред Мирослав Петров от ГЕРБ, показват предварителните резултати.

Георг Спартански коментира минути след края на изборния ден, че анализите и радостта от резултата са прибързани, тъй като имало сигнали за нередности при гласуването в селата, които са част от общината. Той призова да се изчакат окончателните резултати, тъй като очаквал "всичко".

Убедително на балотажа в община Добрич спечели досегашният кмет, издигнат от местна коалиция ДБГ, Йордан Йорданов. Той победи кандидата на ГЕРБ/СДС Надежда Петкова.

В Шумен нов мандат печели също досегашният кмет Любомир Христов (ГЕРБ). Данните на "Галъп" при 100% паралелно преброяване показват, че той печели с 52.1% от гласовете, а кандидатът на БСП Венцислав Венков събира 44.4% подкрепа.

В Силистра печели кандидатът на ГЕРБ Юлиян Найденов.

В Търговище също води кандидатът на управляващата партия Дарин Димитров.

В Разград повече гласове има Денчо Бояджиев от БСП.

Втори тур на изборите имаше в 97 общини, 377 кметства и 31 районни администрации в София, Пловдив и Варна.

mediapool.bg