Кламер БГ - Новини: Хиляди на протест в Албания срещу правителството

Хиляди на протест в Албания срещу правителството

Балкани

|
Вт, 05 Март 2019г. 13:58ч.
Хиляди на протест в Албания срещу правителството

Хиляди привърженици на опозицията обградиха албанския парламент с искане за оставка на правителството и предсрочни избори във вторник, предаде Асошиейтед прес.

Някои от протестиращите хвърляха факли и горяха гуми, но протестът завърши спокойно.

Демонстрантите обвиняват кабинета в корупция и връзки с организираната престъпност.

Сградата на парламента в Тирана беше заобиколена от стотици полицаи и бодлива тел.

Албанските медии съобщиха, че всеки, който иска да пресече забранената зона, трябва да покаже на полицията документ за самоличност. Полицията не е позволила на медиите да влизат в сградата на парламента.

Депутатите от опозицията, водена от дясноцентристката Демократическа партия се оттеглиха от участие в работата на парламента. Те заявиха, че ще се събират всеки път пред сградата на парламента, когато се провеждат сесии.

Опозицията не се вслуша в скорошните призиви на Европейския съюз, САЩ и международни организации да започне диалог с политическите си противници.

Премиерът Еди Рама призова за диалог с опозицията, но заяви, че няма да преговаря за демокрация, парламентаризъм и мандат, който е спечелен чрез гласовете на мнозинството от гражданите.

Управляващите социалисти на премиера Еди Рама имат 74 места в 140-членния парламент. Албания се надява да започне присъединителни преговори с ЕС през юни.

mediapool.bg