Кламер БГ - Новини: Хашим Тачи определи убийството на Иванович за мафиотско, без политически мотиви

Хашим Тачи определи убийството на Иванович за мафиотско, без политически мотиви

Балкани

|
Пет, 02 Фев 2018г. 10:00ч.
Хашим Тачи определи убийството на Иванович за мафиотско, без политически мотиви

Убийството на лидера на косовските сърби Оливер Иванович е мафиотско, без ясни данни за политически мотиви. Това обяви на пресконференция в Прищина президентът на Косово Хашим Тачи, предаде БГНЕС.

Той обеща в най-скоро време следствените органи да оповестят конкретни данни за убийството на лидера на гражданската инициатива "Свобода, демокрация, истина" в Косово Оливер Иванович.

"Става въпрос за престъпно мафиотско убийство, без ясни данни за политически мотиви. Изключва се всякакъв етнически мотив за това престъпление. По този въпрос говорих и с президента на Сърбия Александър Вучич. Белград изрази готовност да помогне на институциите ни при размяната на информация около убийството на Иванович", каза Хашим Тачи.

Той уточни, че "институциите в Косово си сътрудничат с КФОР и използват всички възможности за разкриване на извършителите на това престъпление".

Известният косовски сръбски политик Оливер Иванович бе разстрелян показно в Косовска Митровицана 16 янари. Неизвестни нападатели откриха огън по 64-годишния Иванович пред офисите на неговото движение.

След убийството му сръбският президент Александър Вучич свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на страната. "Нападението срещу Оливер Иванович – това е на първо място нападение срещу сръбския народ в северната част на Косово и Метохия. На второ – това е нападение срещу цяла Сърбия", каза тогава Вучич.

Оливер Иванович беше убит в момент, когато в Брюксел течаха преговори за нормализиране на отношенията в Косово между Прищина и Белград. 64-годишният убит политик се смяташе заедин от умерените политическите лидери в етнически разделения град Косовска Митровица.Той беше държавен секретар за Косово в бившето сръбско министерство за Косово.

В началото на 2014 г. срещу Иванович

се води съдебен процес за военни престъпления срещу цивилното население в Косово през 1999/2000 г. В началото на 2016 г. той беше осъден на 9 години затвор от Специалния съд за военните престъпления на ЕУЛЕКС (мисията на ЕС в Косово), но Апелативният съд в Прищина върна делото за повторно разглеждане.

Косово обяви независимост през февруари 2008-ма година. До днес над 100 държави, включително и България, признаха независимостта на бившата сръбска провинция. От две години насам властите в Белград и Прищина водят преговори за нормализиране на отношенията с посредничеството на ЕС в Брюксел.

mediapool.bg