Кламер БГ - Новини: Путин и Ердоган пропуснаха темата за "справедливия мир" между Москва и Киев

Путин и Ердоган пропуснаха темата за "справедливия мир" между Москва и Киев

Балкани

|
Четв, 13 Окт 2022г. 18:58ч.
Путин и Ердоган пропуснаха темата за "справедливия мир" между Москва и Киев

Путин и Ердоган пропуснаха темата за

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган не са обсъждали темата за разрешаването на руско-украинския конфликт по време на срещата си в столицата на Казахстан Астана, съобщи говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред РИА Новости в четвъртък.

Двамата лидери разговаряха около час и половина покрай срещата на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за укрепване на доверието в Азия, която даде повод на Путин да се срещне и с азерския си колега Илхам Алиев, палестинския Махмуд Абас, с емира на Катар шейх Тамим бин-Хамад ал-Хани и други.

Акценти в разговорите на Путин и Ердоган обаче бяха енергийните тези и зърнените доставки.

Целта на Турция е "възможно най-скоро да бъде спряно кръвопролитието" в Руско-Украинската война, независимо трудностите, заяви Ердоган преди срещата се с руския държавен глава.

"Аз казвам, че справедлив мир може да бъде постигнат чрез дипломация, че няма да има победители във войната и няма да има губещи в справедливия мир", допълни той.

Турция се обявява за справедлив край на руско-украинската война и вярва, че съществуват дипломатически лостове за решение въпреки сложността по определени въпроси, каза още Едроган на Шестата среща на Конференцията за взаимодействие и мерки за укрепване на доверието в Азия в Астана, Казахстан, цитиран от Анадолската агенция.

По думите му, интензивните усилия на Турция, заедно с ООН и воюващите страни за ограничаване на негативните последици от конфликта са оценени по целия свят.

Той акцентира на зърнената сделка, постигната през юли, както и размяната на военнопленници между Русия и Украйна през септември като "осезаеми постижения" в тази посока.

Москва очаква предложение за посредничество

Русия смята, че по време на срещата им в Казахстан Ердоган "официално" ще предложи да посредничи между двете страни, заяви представител на Кремъл в сряда.

"Турците предлагат своето посредничество. Ако има някакви разговори, те най-вероятно ще бъдат на тяхна територия: Истанбул или Анкара", коментира външнополитическият съветник в Кремъл Юри Ушаков пред репортери в Москва.

"Ердоган най-вероятно ще предложи нещо официално" по време на разговорите с Путин в Астана", допълни той, цитиран от турския в. "Сабах", но това не се случи.

По-рано тази седмица Анкара предупреди Русия и Украйна, че се отдалечават от дипломатическо решение, правейки още по-сложно намирането на изход от пордължаващата война.

Реформа на ООН

В речта си Ердоган отбеляза също, че човечеството преминава през сложен период на промяна в баланса на силите на световната сцена, което изисква реформа на ООН.

"Турция вече дълго време заявява, че "светът е повече от пет (постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН)", като привлича вниманието към значението на реформите в световната организация. Жителите на всички страни споделят обща съдба. Пандемията отново потвърди този факт", каза Ердоган.

Глобалната архитектура на сигурността трябва да се формира на основата на ново възприятие, базирано на по-голяма справедливост и представителство на страните и регионите, отбеляза турският лидер.

Президентът на Турция обърна внимание и на предизвикателствата в областта на сигурността, като подчерта значението на борбата с всякакви опити за подкрепа на терористични организации. Ердоган заяви, че диференцираният подход към престъпните организации е недопустим.

Той се спря и на ситуацията в Афганистан и призова международната общност "да не оставя афганистанския народ сам с проблемите", като отбеляза, че Анкара му оказва всяка помощ, която е по силите ѝ.

"Днешна Турция е световен лидер по обема на отпуснатата хуманитарна помощ спрямо брутния вътрешен продукт", каза Ердоган. Той съобщи, че този показател вече е достигнал до 5.6 млрд. долара.

Ердоган обърна внимание на присъствието в Турция на над 4 милиона бежанци и мигранти.

Той се спря също на икономическото сътрудничество между страните.

"Анкара се обявява за развитие на транспортните коридори, за създаването на нов Път на коприната, който да свързва Азия с Европа", посочи турският лидер.

mediapool.bg