Кламер БГ - Новини: Стачка парализира транспорта в Гърция

Стачка парализира транспорта в Гърция

Балкани

|
Ср, 30 Май 2018г. 12:44ч.
Стачка парализира транспорта в Гърция

Обща стачка срещу мерките за икономии в Гърция ще затрудни сериозно транспортния трафик в сряда. Най-силно ще бъде засегнат въздушният и морският транспорт,съобщи АФП.

Протестът е организиран от синдикатите и е насочен срещу нови съкращения на пенсиите и увеличения на данъципрез 2019 и 2020 г.

Стачката се провежда под мотото "Стига вече, стоп на жертвите на работещите".

Стачката ще парализира напълно в началото на туристическия сезон морския трафик и ще доведе до отмяна и препрограмиране на въздушни полети заради спиране на работата на авиодиспечерите между 10 и 13 часа.

Ще бъде спрян и влакът между центъра на Атина и летището, а градският транспорт няма да се движи в началото и в края на деня.

Предвидени са синдикални шествия по обяд в Атина и в големите градове.

Синдикатът на журналистите също се присъединява към стачката, в резултат на което гърците ще бъдат лишени от информационни бюлетини по телевизията и радиото, а новинарските сайтове ще работят със забавено темпо.

Общата стачка се организира на фона на предстоящото връщане на страната през август на финансовите пазари след приключване на третата спасителна програма със заеми от ЕС и МВФ, предоставени в замяна на строги мерки за икономии, безпрецедентни в еврозоната.

Този епилог на кризата, започнала през 2010 г., обаче само частично ще разхлаби строгите изисквания за икономии, тъй като след приключване на програмата страната ще остане под засилено наблюдение.

mediapool.bg