Кламер БГ - Новини: САЩ санкционираха по закона Магнитски сърбин с фирма в Кюстендил

САЩ санкционираха по закона Магнитски сърбин с фирма в Кюстендил

Балкани

|
Четв, 09 Дек 2021г. 10:04ч.
САЩ санкционираха по закона Магнитски сърбин с фирма в Кюстендил

САЩ санкционираха по закона Магнитски сърбин с фирма в Кюстендил

Регистрирана в България фирма на косовски сърбин е сред дружества, санкционирани от САЩ в рамките на нови действия по глобалния закон "Магнитски". Това съобщи Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ.

Общо са санкционирани 16 физически и 24 юридически лица от няколко страни в Европа и Западното полукълбо по глобалния закон "Магнитски".

Сред тях е престъпна група, активна в северно Косово и ръководена от братята Звонко и Жарко Веселинович.

Според САЩ чрез подкупи те са осъществявали незаконен трафик на стоки, наркотици и оръжия от Сърбия към Косово. Също така групата на Веселинович е осигурявала финансиране на политици и партии в замяна на услуги.

Членовете ѝ са сред обвиняемите за убийството на политика Оливер Иванович в Косовска Митровица в началото на 2018-та.

Сред санкционираните по Магнитски лица е и друг влиятелен косовски сърбин - Милан Радойчич. Именно той притежава или контролира, според санкционния списък, фирмата "Гарац Инженеринг" ООД (Garac Inzenjering OOD), която е регистрирана в Кюстендил, показва справка в Търговския регистър.

Милан Радойчич е заместник-председател на основната подкрепяна от Белград косовска сръбска партия ''Сръбска листа'', предава изданието Balkan Insight.

Останалите фирми са в Сърбия и Косово, има и една в Хърватия.

Действията на САЩ са предприети в съответствие с Изпълнителна заповед (E.O.) 13818, която надгражда и прилага Глобалния закон за отчетност на човешките права на Магнитски и е насочена към извършители на корупция и сериозни нарушения на човешките права, посочват американските власти чрез официално съобщение на сайта на посолството на САЩ в Косово.

"Ще продължим да използваме всички налични инструменти, за да прекъснем връзките между престъпната дейност и корупцията. Днешните действия на Министерството на финансите срещу корумпирани лица, свързани с транснационални престъпни организации в Ел Салвадор, Косово и Сърбия, са част от усилията на цялото ни правителство да прекъснем тези връзки и да насърчим отговорността за корумпирани участници", заявява държавният секретар Антъни Блинкен.

mediapool.bg