Кламер БГ - Новини: Протести в Румъния в защита на шефката на антикорупционния орган

Протести в Румъния в защита на шефката на антикорупционния орган

Балкани

|
Пет, 23 Фев 2018г. 10:06ч.
Протести в Румъния в защита на шефката на антикорупционния орган

Хиляди протестираха в Букурещ и други румънски градове срещу искането за отстраняване на шефката на антикорупционната агенция Лаура Кодруца Кьовеши в четвъртък вечерта, предадоха агенциите.

Новината за започването на процедура за освобождаването й от поста беше съобщена от правосъдния министър Тудорел Тоадер. Мотивите са, че Кьовеши се опитала да се намеси в разследвания, водени от нейни подчинени, критикувала проектозакони за правосъдието в интервюта за международни медии. Това нанесло непоправими щети на образа на Румъния, посочи Тоадер.

"Антикорупционната борба не може да прикрие неконституционното, незаконното, клеветническото поведение по адрес на отговорни лица от публичните институции", каза Тудорел Тоадер.

Лаура Кьовеши, която е една от най-популярните личности в северната ни съседка, критикува спорния законопроект за съдебната реформа в Румъния, който не се одобрява от Европейския съюз и румънския президент.

Протестиращите смятат, че не Кьовеши, а правителството вреди на страната.

Според румънските закони президентът е този, който ще вземе решението дали да я освободи от поста.

Клаус Йоханис, който е десноцентрист и чиито отношения с правителството са обтегнати, винаги е защитавал Кьовеши, която е на поста от 2013 г. В изявление румнският президент припомни, че на няколко пъти е казвал, че е доволен от работата на антикорупционната дирекция и че поддържа все още тази гледна точка.

Кьовеши каза миналата седмица, че атаката срещу нея е атака срещу съдебната институция, подета от обвинени или осъдени хора. Те искат да дискредитират антикорупционната дирекция, смята Кьовеши, чийто мандат изтича през април 2019 г.

mediapool.bg