Кламер БГ - Новини: Прокюрдската партия в Турция ще подкрепи Кълъчдароглу на президентските избори

Прокюрдската партия в Турция ще подкрепи Кълъчдароглу на президентските избори

Балкани

|
Пет, 28 Апр 2023г. 19:40ч.
Прокюрдската партия в Турция ще подкрепи Кълъчдароглу на президентските избори

Кандидат-президентът на опозиционния алианс Кемал Кълъчдароглу

Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) обяви подкрепата си за кандидат-президента на опозиционния алианс Кемал Кълъчдароглу, съобщават турски медии.

Съпредседателят на ДПН Митхат Санджар заяви, че партията му ще подкрепи кандидатурата на Кълъчдароглу, който е лидер на най-голямата опозиционна сила в страната, срещу тази на досегашния президент Реджеп Тайип Ердоган за изборите на 14 май.

Пред журналист от опозиционния в. "Сьозджу" Санджар е казал, че целта им е да прекратят едноличното управление в Турция, а програмата на Кълъчдароглу съответства на техните цели, пише изданието "Герчек нюз".

Представителят на ДПН добави, че партията няма никакви искания към Кълъчдароглу за министерски или други държавни постове.

Това е първият път, в който ДПН открито заявява подкрепа за Кълъчдароглу.

Санджар посочи, че смята тези избори за най-важните в историята на Турция и че партията му има две стратегически цели - да прекрати едноличното управление и да стане най-ефективната сила в процеса на демократическа трансформация.

Още по темата:

Болният Ердоган отмени предизборни прояви за трети пореден ден

Целта ни е изборите да приключат още на първия тур. Смятаме, че това ще бъде важна стъпка към демократична промяна в Турция, добави той.

Според Санджар сегашното правителство е довело страната до ръба на катастрофа и прекратяването на едноличното управление е необходимо за спасяването на Турция. Той смята, че евентуална победа на Кълъчдароглу ще бъде важна стъпка в откриването на пътя към демокрация и върховенство на закона.

Същевременно съпредседателят на ДПН подчерта, че не очакват една победа на Кълъчдароглу да донесе незабавна и радикална промяна на страната.

mediapool.bg