Кламер БГ - Новини: Николай Милков: В Северна Македония има опити за ерозиране на постигнатите договорености

Николай Милков: В Северна Македония има опити за ерозиране на постигнатите договорености

Балкани

|
Четв, 29 Септ 2022г. 14:08ч.
Николай Милков: В Северна Македония има опити за ерозиране на постигнатите договорености

Сн. ЕПА/БГНЕС

Служебният външен министър Николай Милков смята, че в Северна Македония има опити за ерозиране на договорености, които отвориха процеса за начало на преговорите й за членство в Европейския съюз.

Според него случилото се на футболния мач между България и Северна Македония, както и условната присъда на певеца Ламбе Алабаковски, който подпали българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля, разкриват структурен проблем с правата на българите там.

"Проблемът е, че тази присъда е възможно най-леката според македонския Наказателен кодекс. Би следвало да се очаква значително по-сериозна присъда, но това е решение на независимия съд в Република Македония. И двете деяния представляват престъпления от омраза без адекватни наказания, които изпращат послание към обществото в Северна Македония и към нас", посочи Милков в четвъртък.

"Създава се обща картина, която ни безпокои. Има опити за ерозиране на постигнатите договорености благодарение на които Северна Македония отвори възможност за започване на преговори за членство в ЕС. Внушава се невярна представа за ситуацията. Опитите за свободни интерпретации на френското предложение и създадената атмосфера не благоприятстват развитието на процеса", добави той.

Той коментира лаконично твърдението на македонския си колега Буяр Османи, че "изходът от преговорите с България приключи с 3 на 1 за нас", като посочи, че то е за вътрешна употреба.

"Не смятам, че това е футболен мач. Не намирам за много уместна тази реакция", каза той.

Организациите на българите в Северна Македония също осъдиха речта на омразата

Представители на 10 сдружения на граждани на Северна Македония с българско самосъзнание осъдиха случилото се на 26 септември 2022 г. в Скопие по време на футболната среща между националните отбори по футбол на двете страни.

Те призоваха президента, правителството, парламента, Комисията за превенция и защита от дискриминация, омбудсмана, неправителствения сектор в страната да осъдят оскверняването на българския химн и изказванията на омраза срещу България и българите, както това направи Министерството на външните работи на страната, което е оценено като положителен факт.

"В същото време подчертаваме, че "политическият елит" в страната е жертва на собствения си "успех" в създаването на атмосфера на нетърпимост към нас, хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония, и България като цяло", пише в писмото на 10-те неправителствени организации.

В него се призовава представителите на ЕС, както и посолствата на страните членки на ЕС, ОССЕ, Съвета на Европа и международните партньори да обърнат внимание на "демонстрацията на реч на омразата срещу държава членка на ЕС, към който Северна Македония декларативно иска да се присъедини".

mediapool.bg