Кламер БГ - Новини: Малка преднина за Заев. Следват трудни преговори с висока цена на албанците

Малка преднина за Заев. Следват трудни преговори с висока цена на албанците

Балкани

|
Четв, 16 Юли 2020г. 13:32ч.
Малка преднина за Заев. Следват трудни преговори с висока цена на албанците

Социалдемокрите на Зоран Заев спечелиха с крехко мнозинство от само два депутати

пред проруската ВМРО-ДПМНЕ предсрочните парламентарни избори в Северна Македония и предстоят изключително тежки преговори за съставянето на правителство, които вероятно ще продължат с месеци.

Цената на албанските партии става все по-висока и всяка възможна коалиция минава през сътрудничество с тях и съответните отстъпки в тяхна полза.

СДСМ на Заев печели 46 депутатски мандата, а коалицията около ВМРО-ДПМНЕ - 44, съобщи агенция МИА, позовавайки се на съобщение на Държавната избирателна комисия на база 97% преброени бюлетини.

Демократичният съюз за интеграция (ДУИ) на Али Ахмети печели 15 мандата, Алианс за албанците и Алтернатива - 12, Левица - 2 и Демократичната партия на албанците -1 мандат в 120-местния парламент.

Останалите 9 партии, които са участвали в изборите, не са успели да прескочат изборния праг.

Избирателната активност бе около 51 процента, значително по-ниска, отколкото на предните избори през 2016-та година.

По данни на комисията СДСМ и партньори са спечелили 36.12 процента от гласовете, а ВМРО-ДПМНЕ – 34.85 процента.

Цената на албанските партии се вдига

Основен фактор в предстоящите преговори ще бъде партията на Ахмети, която в преизборната кампания обеща премиер албанец и обяви, че няма да преговоря с нито една партия, ако това условие не бъде прието.

"Орелът се върна. Победата на Демократичния съюз за интеграция е победа на всички албанци и с нея няма да изгуби нито един албанец", каза Ахмати.

Досега

ДУИ бе партньор на социалдемократите, но сега те обявиха искането за албански премиер "шантаж".

Ако преговорите за коалиция попаднат в задънена улица, политическата нестабилност в Северна Македония ще продължи прогнозират анализатори.

И двете водещи парти готови да управляват

"Гражданите избраха сигурност и наказаха ВМРО-ДПМНЕ, защото искаше да предизвика страх," каза генералният секретар на СДСМ Люпчо Николовски по време на пресконференция в четвъртък.

Генералният секретар на ВМРО-ДПМНЕ Игор Янушев от своя страна каза, че

партията влиза в надпреварата за съставяне на кабинет и е готова да го оглави.

"ВМРО-ДПМНЕ е готова да участва в мнозинство за съставяне на нов кабинет".

Северна Македония се управлява от служебно правителство от януари, когато премиерът Зоран Заев подаде оставка, след като Европейският съюз отново не определи дата за преговори за присъединяването на страната.

Социалдемократите се свързват евроатлантическите амбиции на страната, а другата голяма партия ВМРО-ДПМНЕ е известна с руските си връзки и антибългарската риторика.

Тя даде сигнали, че ще иска да преразгледа договорите с България и Гърция, които Заев подготви, за да предвижи страната към НАТО и ЕС.

mediapool.bg