Кламер БГ - Новини: Серийни убийства в Кипър доведоха до министърска оставка

Серийни убийства в Кипър доведоха до министърска оставка

Балкани

|
Четв, 02 Май 2019г. 17:02ч.
Серийни убийства в Кипър доведоха до министърска оставка

Кипърският правосъден министър подаде оставка в четвъртък след обществено недоволство заради начина, по който полицията е разследвала изчезването на чужденки, които се оказаха жертви на предполагаем сериен убиец, чиито действия не са били разследвани почти три години. Това е станало след двучасов разговор на правосъдния министър Йонас Николау с президента Никос Анастасиадис и като израз на политическа отговорност. Възможно е с поста си да се раздели и началникът на полицията Захариас Хризостому, на когото също предстои среща с държавния глава.

След откриването на първото тяло на 14 април правосъдният министър и полицията бяха обвинени в "престъпна небрежност“ и остро критикувани заради бездействието на органите в случаите на изчезнали жени мигрантки, сигнали за които са били подавани през последните години. Те не са били своевременно и адекватно разследвани, което би могло да спаси някои от следващите жертви.

По случая е задържан 35-годишният капитан от Националната гвардия Никос Метаксас, който може да се окаже първият сериен убиец в историята на Кипър. Той е признал 7 убийства - на 5 жени от Филипините, Непал и Румъния, и на двете малолетни дъщери на две от тях.

Досега са открити четири тела. От направените аутопсии и изследвания категорично е потвърдена самоличността само на една от жертвите. Криминалистите допускат, че убийствата може да са повече.

Издирванията на още тела са съсредоточени в силно токсичното Червено езеро, където се прави опит да бъде изтеглен локализиран в сряда обект, приличащ на бетонен блок. Смята се, той е свързан с втория куфар с останките на още една от жертвите на серийния убиец.

Властите в Кипър разследват изчезването на 22 чужденки, сред които са и три българки.

Разплитането на случая започва преди две седмици, когато в изоставена шахта на мина туристи откриват тяло на филипинка.

Никос Метаксас е заловен преди седмица.

"Убиецът е с български корени – майка му е от Стара Загора. Следователите предполагат, че има още жертви. Една от последните жени, с които се е запознал преди да бъде арестуван, е българската манекенка Тея Георгиева", съобщи кореспондентът на Нова телевизия в Атина Бойка Атанасова.

Убиецът се е запознавал с жертвите си в социалните мрежи. Всички те са били чужденки, работещи в Кипър, повечето от Азия, но има и от Балканите – Румъния и България.

Никос Метаксас е бил изключително ерудиран и образован, грижил се е за семейството си, въпреки че е разделен със съпругата си. Бил добър фотограф – със собствени изложби и участия в телевизионни предавания.

"Психолозите смятат, че престъпленията са провокирани от тежка травма в детството му. Родителите му се развеждат преди 12 години и той остава да живее с баща си”, каза Бойка Атанасова.

Британската полиция изпрати свои експерти, които се включиха в разследването и инспектираха водите, където заподозреният заяви, че е хвърлил телата на три от жертвите си. Досега е открит един куфар, съдържащ останки от женско тяло, посочва вестник "Катимерини".

mediapool.bg